Foto: LETA
Biedrība "Dzīvnieku brīvība" pārmet olu ražotājiem nepienācīgu izturēšanos pret vistām, bet uzņēmēji pārmetumus noraida, svētdien vēstī TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Dzīvnieku tiesību aizstāvji iekļuvuši olu ražotnēs Madonā un Daugavpilī, kur tiem pavēries šāds skats: izplūkātas spalvas, šķībi apgriezti knābji, lauztas kājas un no būriem neizvāktas maitas. Ražotāji gan dzīvnieku aizstāvju pārmetumus noraida, skaidrojot, ka safilmētais esot izņēmuma gadījums, kā arī likums neesot pārkāpts, jo minimālās prasības fermas ievērojot.

Dzīvnieku tiesību aizstāvji uzskata, ka jāatsakās no daudzstāvu sprostu sistēmām. Ražotāji brīdina, ka tas olas sadārdzinās līdz pat divām reizēm un samazinās Latvijas uzņēmumu konkurētspēju.

Dējējvistu labturību regulē īpaši ministru kabineta noteikumi. Katrai vistai sprostā jānodrošina 750 kvadrātcentimetru platība. Sprostā jābūt norobežotai ligzdai, kurā vista neatrodas uz stiepļu pinuma. Nav arī pakaišu materiāla, kas apmierinātu dējējvistu dabisko vajadzību knābāt un kašņāties. Beigtie putni no sprostiem jāizvāc diennakts laikā.

Ražotnes Daugavpilī un Madonā no 2012. gada pieder akciju sabiedrībai "Balticovo". Uzņēmums ir lielākais olu ražotājs Baltijā un Ziemeļeiropā. Modernākā un lielākā ražotne un uzņēmuma vadība ir Iecavā. Daugavpils un Madonas ražotnes pēc nopirkšanas ir rekonstruētas, taču būtiska modernizācija nav notikusi. "Balticovo" vadība noliedz, ka uzņēmumā pārkāptu vistu labturības prasības. Vistas uzturot atbilstoši likumam.

"Balticovo" jau šobrīd veikaliem piegādā arī olas, kas nav ražotas sprostu sistēmā, bet iegūtas no kūtīs un ganībās turētām vistām. Tās ir no 50% līdz 200% procentiem dārgākas par parastajām olām.

Pārtikas un veterinārais dienests labturības prasību ievērošanu vistu novietnēs pārbauda regulāri reizi gadā. Ja konstatē pārkāpumus, tad uzdod tos novērst un pēc laiciņa pārbauda atkal. Abās aktīvistu apmeklētajās ražotnēs labturības pārkāpumi konstatēti arī iepriekš. "Balticovo" līdz šim par pārkāpumiem piemēroti naudas sodi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!