Foto: Matīss Markovskis

Valmierā no nākamā gada 1. janvāra līdz 1,5% no kadastrālās vērtības paaugstinās nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) mājokļiem, kuros nebūs deklarētas personas, informēja Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāve Justīne Deičmane.

Ierastā NĪN likme – no 0,2% līdz 0,6% no kadastrālās vērtības – saglabāsies, ja 2017. gada 1. janvārī attiecīgajā nekustamā īpašuma objektā būs deklarēts vismaz viens iedzīvotājs.

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei") skaidro, ka pilsētā ir ap 900 mājokļu, kur dzīvesvietu nav deklarējusi neviena persona. Bieži vien šie mājokļi ir kā kapitāla ieguldījumi, kas vai nu tiek, vai netiek izīrēti ar vai bez tiesībām īrniekam tajā deklarēt savu dzīvesvietu, stāsta Baiks.

"Turklāt situācija ar Valmieras dzīvojamā fonda pieejamību ir neapskaužama. Proti, šobrīd dzīvokļu īres tirgū ir salīdzinoši maz mājokļu, tādēļ pašvaldībai ir jārod dažādi risinājumi, kā ne tikai piesaistīt pilsētai jaunus iedzīvotājus, bet kā nodrošināt esošos un potenciālos valmieriešus ar apdzīvojamo platību," uzsver domes priekšsēdētājs.

Viņš norāda, ka pilsētas attīstības ieceres un plāni ir atkarīgi no pilsētā deklarējušos iedzīvotāju skaita, tāpēc viņš cer, ka grozījumi saistošajos noteikumos "iekustinās" Valmieras dzīvojamā fonda īres tirgu, rosinot dzīvokļu īpašniekus tajā iesaistīties arvien aktīvāk un godprātīgāk.

Vienlaikus saistošo noteikumu grozījumos paredzēts, ka fizisku un juridisku personu īpašumā esošai daudzdzīvokļu mājai pirmajā gadā pēc tās nodošanas ekspluatācijā piemēros samazinātu NĪN likmi – 0,2% līdz 0,6% – arī tad, ja īpašumā nebūs deklarēta neviena persona.

Baiks skaidro, ka tas ir pašvaldības solis pretī uzņēmējiem, aicinot viņus domāt par jaunu daudzdzīvokļu namu būvniecību Valmierā, kas piesaistītu pilsētai arvien jaunus iedzīvotājus – speciālistus, pedagogus, uzņēmējus, studentus, ģimenes. "Ticu, ka kopīgiem spēkiem mēs Valmieru varam padarīt par arvien pievilcīgāku dzīvesvietu, kur ir aktīva saimnieciskā, ekonomiskā un uzņēmējdarbības vide," norādījis Baiks.

Saistošo noteikumu "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā" grozījumi stāsies spēkā pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atzinuma sniegšanas un nākamajā dienā pēc informācijas publicēšanas "Latvijas Vēstnesī".

Līdzīga nodokļu politika – paaugstināt NĪN līdz 1,5% – kopš 2016. gada 1. janvāra darbojas Rīgas pilsētā un Carnikavas novadā, savukārt no 2017. gada 1. janvāra tā būs spēkā arī Jēkabpilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!