Foto: Vida Press

Tieši pirms 100 gadiem, 1916. gadā par pirmo pasaulē zināmo miljardieri kļuva Džons Rokfellers, kuru prese tolaik nereti dēvēja par ienīstāko vīru Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), atgādina izdevums "Time".

Rokfellers piedzima 1839. gadā un kopā ar savu brāli un vēl dažiem kompanjoniem 19. gadsimta otrajā pusē dibināja kompāniju "Standard Oil", kuru vadīja līdz pensionējās 1897. gadā. Uzņēmuma triumfa laikos tas kontrolēja aptuveni 90% naftas ieguves ASV.

Jau agrā bērnībā, kā atgādina žurnāls, parastā vidusšķiras ģimenē dzimušais Rokfellers izvirzījis divus augstus mērķus – nopelnīt 100 000 ASV dolāru, kā arī nodzīvot līdz 100 gadiem. Ja pirmo biznesmenis izpildīja ar uzviju, tad līdz otra mērķa sasniegšanai nedaudz pietrūka - viņš mira 1937. gadā 98 gadu vecumā.

Viņa biznesa panākumi – īpaši 19. gadsimta beigās – lielā mērā bija skaidrojami arī ar dzelžainu un reizēm nežēlīgu pieeju biznesam un saviem biznesa partneriem, tāpēc, kā atgādina "Time", iegūto ienaidnieku dēļ savā dzīves laikā viņu bieži dēvēja par nīstāko vīru ASV. Mūža pēdējos gados savu tēlu bagātnieks centās mainīt, pievēršoties filantropijai un ziedojot ievērojamus līdzekļus izglītības iestādēm, bērnu namiem.

Kā žurnālā "Biography magazine" raksta Bobs Frosts, kurš pētījis ģimenes vēstures līkločus, viņu varētu dēvēt par nīstāko biznesmeni 19. gadsimtā, bet dāsnāko labdari 20. gadsimtā.

Arī mūsdienās Rokfellera ģimene turpina filantropijas ceļu, taču ģimenes bagātības ievērojami sarukušas un tās uzkrājumi vērtējami aptuveni 10 miljardu apmērā, ierindojot ģimeni kā 24 bagātāko pasaulē, liecina "Forbes" dati.

Tāpat, kā uzsver "Forbes", Rokfellera 1916. gadā nopelnītās vienu miljardu lielās bagātības ar šodienas valūtas kursu būtu lēšamas daudzkārt lielākas - aptuveni 30 miljardu ASV dolāru apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!