Foto: Latvijas Banka

Latvijas kolekcijas monētas guvušas atzinību izdevniecības "Watermark Publishing House" rīkotajā 10. starptautiskajā kolekcijas monētu konkursā "Monētu zvaigznājs 2016", portālu "Delfi" informēja Latvijas Banka.

Kopumā uz balvām pretendēja 29 valstu centrālās bankas, kaltuves un citas organizācijas, kuras izlaiž kolekcijas monētas, ar vairāk nekā 240 monētām un 21 monētu sēriju. Konkursā varēja pieteikt monētas, kas izlaistas no 2015. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim. Monētas vērtēja starptautiska žūrija deviņās nominācijās.

Latvijas Bankas 2015. gadā izlaistā monēta "Rainis un Aspazija" atzīta par labāko nominācijā "Unikāls idejas risinājums". Sudraba kolekcijas monēta "Rainis un Aspazija" ir veltījums latviešu dižgaru Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai, tās grafisko dizainu veidojusi Arta Ozola-Jaunarāja un ģipša modeli – Ligita Franckeviča; monēta kalta Lietuvas kaltuvē "UAB Lietuvos monetų kalykla". Monētu veido divas atsevišķas daļas; uz vienas attēlots Rainis un uz otras – Aspazija ar viņas populārāko dzejoļu krājumu simbolizējošām sarkanām puķēm. Savukārt, monētu apgriežot, redzamas dzejas rindas, ko Rainis un Aspazija veltījuši viens otram.

Nominācijā "Veiksmīgs mākslinieciskais risinājums" par labāko atzīta sudraba kolekcijas monēta "Melanholiskais valsis", kuras grafisko dizainu veidojis Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli – Jānis Strupulis. Monēta, kura kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt, ir veltījums ģeniālā komponista Emīla Dārziņa skaņdarbam "Melanholiskais valsis", kas ir viena no izcilākajām latviešu simfoniskās mūzikas kompozīcijām.

Monētas aversā redzama spoži uzmirdzējusi krītoša zvaigzne, gar monētas malu augšpusē lokveidā izkārtotas varavīksni simbolizējošas septiņas joslas. Savukārt monētas reversā izvietots uzraksts Valse Mélancolique. Saskaņā ar monētas mākslinieka Blumberga ieceri krītošā zvaigzne attēlo Dārziņa pāragro un traģisko aiziešanu no dzīves, bet varavīksnes septiņi loki raisa sarunu ar Dievu caur mūziku.

Nominācijā "Monētu klasika" 2. vietu ieguvusi sudraba kolekcijas monēta "Vērdiņam 500". Šī monēta pilda kultūrvēsturisku misiju, ļaujot vērdiņu atkal iepazīt ne vien kā dainu un pasaku tēlu, bet arī kā reālu sudraba naudas zīmi. Monētas grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs un ģipša modeli – Ligita Franckeviča. Monēta kalta "Koninklijke Nederlandse Munt" Nīderlandē.

Balvas ieguvušās monētas – "Rainis un Aspazija", "Vērdiņam 500" un "Melanholiskais valsis" – vēl ir iespējams iegādāties Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā, kā arī monētu tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Monētu konkursā "Monētu zvaigznājs" Latvija ar labām sekmēm piedalījusies arī iepriekš. Piemēram, pērn nominācijā "Unikāls idejas risinājums" par labāko tika atzīta Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltajai grāmatai" veltītā sudraba kolekcijasmonēta, bet nominācijā "Gada sudraba monēta" 2. vietu ieguva 2014. gada augustā izlaistā sudraba kolekcijasmonēta, kas veltīta Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!