Foto: LETA

Latvijas Bankas darbiniekiem pārdotas 403 kolekciju monētas "Nacionālais uzņēmējs", teikts piektdien Latvijas Bankas mājaslapā publiskotajā informācijā.

Centrālās bankas pārstāvji informē, ka kopumā pārdošanai Latvijas Bankas kasēs tika nodotas 1369 kolekcijas monētas "Nacionālais uzņēmējs" un no tām 403 monētas pārdotas Latvijas Bankas darbiniekiem par mazumtirdzniecības cenu un vienas monētas limita ietvaros, savukārt 96 monētas realizētas, izmantojot rezervāciju mājaslapā. Vienlaikus 14 monētas paredzētas muzejiem, kā arī monētas tapšanā iesaistītajiem māksliniekiem un mākslas ekspertiem, bet 117 monētas palikušas Latvijas Bankas rīcībā.

Kopējā monētas "Nacionālais uzņēmējs" tirāža bija 3000 eksemplāru. "Šāda tirāža noteikta, ņemot vērā projekta sadarbības partnera - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) - izteikto priekšlikumu," uzsver Latvijas Bankas pārstāvji.

Atbilstoši 2016. gada 2. septembrī noslēgtajam līgumam ar LTRK puse jeb 1500 monētu no kopējās tirāžas tika pārdotas LTRK.

"Šī monēta tika radīta pēc LTRK iniciatīvas sadarbībā ar šo uzņēmēju apvienību, kas pēc biedru skaita ir lielākā uzņēmējus apvienojošā nevalstiskā organizācija Latvijā. Saskaņā ar noslēgto līgumu LTRK tika pārdota puse no monētas kopējās tirāžas, tas ir, 1500 monētu. Monētu pārdošana citām organizācijām un komercsabiedrībām netika paredzēta, lai arī citiem interesentiem būtu iespēja tās iegādāties," klāstīja Latvijas Bankā.

Centrālajā bankā arī atzīmē, ka Latvijas Banka vairākas monētas ir radījusi sadarbojoties, piemēram, Latvijas Universitātei veltīto monētu 2009. gadā (maksimālā tirāža 7000), monētu "Dzelzceļš Latvijā" 2011. gadā (maksimālā tirāža 5000), kā arī Rīgas Tehniskajai universitātei veltīto monētu 2012. gadā (maksimālā tirāža 3000). Visos šajos gadījumos sadarbības partneri - Latvijas Universitāte, "Latvijas Dzelzceļš" un Rīgas Tehniskā universitāte - iegādājās lielu daļu no attiecīgās monētas tirāžas.

"Gadījumos, kad projektā iesaistītais partneris apņemas daļu monētu izpirkt, tas atvieglo tā īstenošanu, jo garantē, ka liela daļa no monētas tirāžas tiks izpirkta nekavējoties un centrālajai bankai neradīsies ar šo monētu realizāciju saistītie izdevumi. Vienlaikus partneru tiešā saistība ar monētas tēlu, tematiku norāda uz to, ka monētas kā dāvanas, balvas un citādi nonāks pie šīs tematikas interesentiem, kas ir apsveicami. Vienošanās par monētas "Nacionālais uzņēmējs" daļas izpirkšanu tika panākta ar LTRK, kas no uzņēmēju puses uzņēmās projekta koordināciju," pauž Latvijas Bankas pārstāvji.

Latvijas Bankā 2015. gada beigās strādāja 540 darbinieki, liecina informācija centrālās bankas gada pārskatā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka kolekcijas monēta "Nacionālais uzņēmējs" pārdošanā nonāca 13. septembrī un tika izpārdota dažu stundu laikā. Vēlāk centrālā banka nolēma samazināt Latvijas Bankas rezervi un 22. septembrī nodot rezervēšanai papildu monētas, taču arī tās tika rezervētas pāris minūšu laikā.

Portāls "rus.lsm.lv" iepriekš rakstīja, ka no LTRK rīcībā nonākušajām kolekcijas monētām "Nacionālais uzņēmējs" 1000 monētu nopircis būvniecības kompānijas "Arčers" līdzīpašnieks Armands Garkāns.

Monēta ir desmitstūra formā. Tās priekšpuses (aversa) augšdaļā ir QR kods ar vēstījumu uzņēmēju nākamajai paaudzei, bet monētas aizmugurē (reversā) ir 25 reljefi izstrādātas skaldnes, kas simbolizē uzņēmējdarbībai veltītos gadus. Monētas svars ir 30,3 grami, bet desmitstūra malas garums ir 12 milimetri. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs bija 67 eiro.

Monētas grafisko dizainu veidoja mākslinieks Paulis Liepa, bet Ivars Drulle izgatavojis telpisko modeli.

Eiro kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!