Foto: LETA

Viesnīcu nozare ir satraukta par publiskajā telpā izskanējušajiem plāniem celt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi naktsmītņu pakalpojumiem, sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste.

"Mūsu nozari ļoti satrauc publiskajā telpā izskanējusī informācija par Finanšu ministrijas (FM) nodomiem paaugstināt PVN likmi naktsmītņu pakalpojumiem. Mēs esam tikušies ar FM un Valsts ieņēmumu dienestu, esam snieguši savus priekšlikumus, kā vēl varētu gūt papildu ieņēmumus, nepaaugstinot PVN likmi," teica Graikste.

Viņa piebilda, ka LVRA ir gatavojusi atbildes arī uz FM un Ekonomikas ministrijas jautājumiem par to, kādi ir bijuši nozares rādītāji pēc PVN likmes samazināšanas 2010. gadā. "Visi dati, visi rādītāji - gan nodokļu ieņēmumi, gan nodarbināto skaits - 2010. gadā parāda to, ka būtiska loma sektora izaugsmē ir bijusi tieši PVN likmei, savukārt tas, ka ekonomika Eiropā sāka atdzīvoties un atkopties, bijis pakārtoti," teica Graikste. Viņa piebilda, ka, ja tiktu samazināta PVN likme naktsmītņu pakalpojumiem, būtu iespējams samazināt nakšņošanas pakalpojumu cenu, kā arī uzlabot servisu, palielinot nozarē nodarbināto skaitu.

Graikste piebilda, ka daudzās citās valstīs PVN likme naktsmītņu pakalpojumiem joprojām ir pazemināta. "Ja 24 valstīs ir piemērota samazinātā PVN likme, tad pēc šīm valstīm redzam, ka tam ir pozitīvs rezultāts," teica Graikste.

LVRA izpilddirektore piebilda, ka nepieciešams samazināt arī PVN likmi sabiedriskās ēdināšanas sektorā. "Tā kā daļa sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu strādā pelēkajā zonā, tad mēs redzam, ka, samazinot PVN likmi pārtikai un sabiedriskās ēdināšanas sektorā, būtu iespējams palīdzēt šiem uzņēmumiem iznākt no pelēkās zonas," teica LVRA izpilddirektore.

Jau vēstīts, ka Pasaules Banka (PB) pēc Latvijas nodokļu sistēmas analīzes nākusi klajā ar atziņu, ka Latvijas viesnīcām un restorāniem vajadzētu maksāt pilnu PVN, nevis piemērot samazināto PVN likmi 12% apmērā, kā tas ir noteikts patlaban. Līdz ar to PB plāno pārskatīt Latvijas nodokļu sistēmu un sniegt savus ieteikumus, kā to uzlabot.

LVRA ir dibināta 1993. gadā un apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!