Foto: LETA

Metālapstrādes uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" īpašnieku "KVV Group" paziņojumi par iespējamu 150-300 miljonu eiro sodu Latvijas valstij un potenciālo investoru vešanu uz Liepājas rūpnīcu ir dezinformācija, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem apliecināja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš norādīja, ka iepazinies ar ekonomikas ministra Arvila Ašeradena ("Vienotība") atbildi saistībā ar izskanējušo informāciju un piekrīt ministra viedoklim - attiecīgie paziņojumi ir dezinformācija.

"Kamēr ir ["KVV Liepājas metalurga"] tiesiskās aizsardzības process (TAP) no valsts puses nekādas darbības uzņēmumā netiek veiktas. Mēs gaidām iznākumu šobrīd, jo ļoti labi apzināmies, ka līdz tiesas visiem lēmumiem mums ir svarīgi saglabāt esošo pozīciju," sacīja Kučinskis.

"KVV Group" otrdien paziņoja, ka metālapstrādes uzņēmums "KVV Liepājas metalurgs", neinformējot kompānijas vadību, 16.augustā izrādīts potenciālam investoram no Āzijas reģiona. Savukārt Privatizācijas aģentūras uzņēmumā "FeLM", kuram cedētas ar "KVV Group" noslēgtajā līgumā paredzētās saistības, aģentūrai BNS norādīja, ka "FeLM" pārstāvji 16.augustā Liepājā nav bijuši.

Tāpat vēstīts, ka Liepājas tiesa nolēmusi "KVV Liepājas metalurgam" ierosināt TAP lietu. Savukārt "KVV Liepājas metalurga" maksātnespējas lietā tiesa apturējusi tiesvedību, ņemot vērā, ka ierosināta uzņēmuma TAP lieta. Uzņēmuma maksātnespēju tiesā prasīja apsardzes pakalpojumu sniedzējs "G4S Latvia".

"KVV Liepājas metalurgam" līdz augusta beigām tiesā jāiesniedz ar kreditoriem saskaņots TAP pasākumu plāns.

"KVV Group" šogad martā pieņēma lēmumu par "KVV Liepājas metalurga" konservāciju, atlaižot arī uzņēmuma darbiniekus, to skaidrojot ar ilgtermiņa negatīviem faktoriem, kas radīja šķēršļus uzņēmuma darbībai - pasaules metalurģijas tirgu pārņēmusī krīze, parādsaistības nodrošinātajiem kreditoriem, kā arī valsts neesot ieinteresēta sniegt atbalstu nozarei.

Valdība iepriekš gaidīja no "KVV Liepājas metalurga"akcionāriem priekšlikumus uzņēmuma darbības restrukturizēšanai, taču tie neesot bijuši pietiekami kvalitatīvi un atbilstoši valsts interesēm. Finanšu ministrija pamatparādu aptuveni 61,5 miljonu eiro apmērā kopā ar blakus prasījumiem, kas bija paredzēti ar "KVV Group" noslēgtajā līgumām, cedējusi Privatizācijas uzņēmumam "FeLM". Nākamo maksājumu valstij paredzēts saņemt 2017.gadā.

Ziņots arī, ka 2014.gada 2.oktobrī parakstīja līgumu par maksātnespējīgā "Liepājas metalurga" pamatražotnes pārdošanu Ukrainas "KVV Group", kas par "Liepājas metalurga" pamatražotnes iegādi apņēmies samaksāt 107 miljonus eiro vairākos maksājumos 10 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!