Foto: Privātais arhīvs
Izsolē nonākusi kādreizējā Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas fakultātes ēka Kronvalda bulvārī 4, kurai nu tiek meklēts nomnieks uz turpmākajiem 24 gadiem.

Nomas maksa noteikta 30 tūkstoši eiro mēnesī, vēl pieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Potenciālajam nomniekam visā nomas periodā būs jāsedz visus ar īpašumu saistītos komunālos izdevumus, nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus, kā arī apsaimniekošanas izdevumus.

Saistību izpildes garantijai būs jāiemaksā 100 tūkstošu eiro drošības nauda un nomnieka pienākums būs līdz 2019. gada 31. decembrim ieguldīt vismaz vienu miljonu eiro ēkas remontos, ieguldījumus saskaņojot ar Latvijas Universitāti. Līdz ar to izmaksas iespējamajam ēkas saimniekam šajos gados var sasniegt pat 10 miljonus eiro.

LU Saimniecības Departamenta Ieņēmumu centru daļas vadītājs Marģers Počs portālam "Delfi" stāsta, ka konkrētā nomas maksa izvēlēta, lai nākotnē saglabātu ēkas vērtību. Viņš apstiprina, ka līdz šim par ēku ir bijusi interese, tāpēc arī nolemts primāri rīkot nomas tiesību izsoli. "Ir bijuši interesenti, izglītības iestādes vairākas skatījušās, kāda valsts struktūra, privātās medicīnas iestādes ir izrādījušas interesi, klīnikas, kurām nevajag milzīgus ieguldījums. Tāpēc mēģinām primāri iznomāt, ja neizdosies, tad izdarīsim secinājumus, domāsim, vai nu zemāks izsoles solis, vai pārdošana," sacīja Počs.

Savukārt nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" valdes loceklis Aldis Riekstiņš portālam "Delfi" atzina, ka ēka novietojuma ziņā ir unikāla, pat prestiža. Tāpat tā neapšaubāmi ir ļoti pievilcīga un interesanta, un teritorija ir pietiekami plaša, lai piesaistītu potenciālo nomnieku interesi.

"Tomēr paredzētie ieguldījumi, mūsuprāt, nav pietiekami ēkas savešanai tādā stāvoklī, lai tā atbilstu savam statusam pilsētvidē. Lai noteiktu, vai nomniekam noteiktajā laikā atmaksātos ieguldīt ēkas rekonstrukcijā papildu līdzekļus, ir dziļāk jāpēta ēkas pašreizējais tehniskais stāvoklis un plānojums. Taču pie noteiktās nomas maksas šāds scenārijs ir maz iespējams," norādīja eksperts.

Viņš ir pārliecināts, ka ekvivalentu objektu novietojuma ziņā Rīgā būtu grūti atrast, taču līdzīgu ēku nomas un ieguldījumu modelis parasti iekļauj būtiski mazāku nomas maksu. Riekstiņš pieļauj, ka investoriem lielāka interese būtu par šāda objekta iegādi, kas pavērtu plašākas iespējas ilgtermiņā atgūt ieguldītos līdzekļus.

Pašlaik plānots, ka projektēšanas un rekonstrukcijas darbu laikā iespējamajam nomniekam tiek piešķirta nomas maksas atlaide, tāpat Latvijas Universitāte 18 mēnešus saglabās tiesības izmantot saviem mērķiem telpas LU muzeju darbības nodrošināšanai, paredz izsoles nosacījumi.

Vēsturiskā četru stāvu ēka Rīgas centrā, Kronvalda bulvārī 4, celta 1898.-1901. gadā pēc Rīgas Politehniskā institūta profesora arhitekta Johannesa Koha projekta. Īpašuma zemes platība ir 6357 kvadrātmetri, bet centrālās ēkas ar palīgēkām kopējā platība - 8111 kvadrātmetri.

Nomas tiesību izsolei var pieteikties līdz 22. septembrim.

"Delfi" jau 2015. gadā ziņoja, ka pēc lielās pārcelšanās uz jauno Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu akadēmisko centru Torņakalnā, vairākas LU fakultāšu ēkas pašā Rīgas centrā palika neizmantotas, un to tālākais liktenis bija neskaidrs. Universitāte kļuva par īpašumu ķīlnieci, jo tie ir dārgi apsaimniekojami, bet ēkas iznomāt vai pārdot ir sarežģīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!