Foto: LETA
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa otro kārtu plāno uzbūvēt par aptuveni 62 miljoniem eiro lētāk, nekā to piedāvāja izdarīt pašreizējais būvnieks pilnsabiedrība SBRE jeb apvienība SIA "Skonto būve" un SIA "Re&Re", liecina Veselības ministrijas (VM) sagatavotais informatīvais ziņojums par slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas attīstību.

Ziņojumā teikts, ka viens no attīstības variantiem bijis korpusu turpināt atbilstoši SBRE finanšu piedāvājumu izmaksām un slimnīcas veiktajam aprēķinam par aprīkošanas izmaksām, kas paredz kopējās izmaksas vairāk nekā 153 miljonu eiro apmērā. Tomēr VM sarēķinājusi, ka Stradiņa slimnīcas otrās kārtas attīstībai, tai skaitā projektēšanai, būvniecībai un ar to saistītajiem pakalpojumiem, kā arī telpu aprīkošanai nepieciešami 91,07 miljoni eiro.

Aprēķināts, ka projektēšana izmaksās 3,42 miljonus eiro, autoruzraudzība - 684 727 eiro, būvniecība - 68,47 miljonus eiro jeb 1815 eiro ar pievienotās vērtības nodokli par vienu izbūvējamo kvadrātmetru. Būvuzraudzība izmaksās 1,36 miljonus eiro, bet telpu aprīkošana - 17,11 miljonus eiro.

Visas korpusa attīstības tiešās izmaksas paredzēts segt no Eiropas Savienības (ES) fondu 2014.-2020. gada plānošanas perioda pieejamā finansējuma, novirzot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu 85% apmērā, valsts budžeta līdzfinansējumu 9% apmērā un piesaistot privāto slimnīcas finansējumu 6% apmērā.

Atsaucoties uz Finanšu ministrijas un Iepirkuma uzraudzības biroja secināto, VM arī norāda, ka iepriekš noslēgtais līgums ar SBRE neparedz to, ka šim pašam būvniekam jāļauj būvēt arī korpusa otrā kārta. Ziņojumā teikts, ka iepriekš noslēgtais līgums noslēgts par samazinātu apjomu, līdz ar to nav pamatoti pēc vairākiem gadiem "atgriezties" iepirkuma procedūrā un piešķirt būvnieku apvienībai arī to iepirkuma daļu, no kuras Stradiņa slimnīca savulaik atteicās.

VM arī vērš uzmanību, ka slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas finansēšana no ES fondu līdzekļiem indikatīvi iespējama no 2017. gada oktobra, kad lielo projektu apstiprinās Eiropas Komisija un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra noslēgs līgumu par lielā projekta ieviešanu, savukārt gan no slimnīcas attīstības viedokļa, gan no ES fondu apguves viedokļa korpusa otrās kārtas projekta ieviešana jāsāk nekavējoties.

Tā kā Stradiņa slimnīca par saviem finanšu resursiem pirms projekta apstiprināšanas ES struktūrfondu līdzfinansējumam nevar priekšfinansēt projektēšanas darbus, jo iestādes finanšu situācija jau vairākus gadus nav stabila un pašreizējos finansējuma apstākļos nav bijusi iespēja veidot pietiekamus uzkrājumus, lai segtu neparedzētus izdevumus projektēšanas darbiem, VM vēlas pagaidu risinājumu rast no valsts budžeta līdzekļiem. Līdz ar to VM lūdz no budžeta programmas "Nesadalītais finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai" pārdalīt 3,42 miljonus eiro projektēšanas izmaksu segšanai.

Plānots, ka jaunā korpusa otrās kārtas būvniecība noslēgsies 2021. gada decembrī, bet iekārtu iegāde un montāža - 2022. gada maijā.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija ministres Andas Čakšas uzdevumā ir izteikusi neuzticību Stradiņa slimnīcas valdes loceklim Normundam Štālam, informēja ministrijā. Slimnīcas kapitāla daļu turētāja pārstāvis ir konstatējis, ka, virzot Stradiņa slimnīcas A korpusa 2.kārtas attīstības projektu, ir veikta rīcība, kas aizkavē lēmuma pieņemšanu par projekta apstiprināšanu, tādējādi, iespējams, sašaurinot pretendentu loku, kas var pretendēt uz tālāko dalību projektā.

Savukārt pats Štāls norādīja, ka ministre uz viņu izdarījusi spiedienu Saeimas deputātiem iesniegt atzinumu, ka slimnīcas jaunā korpusa otro kārtu var uzbūvēt lētāk, nekā liecina viņa aprēķini. Štāls toreiz norādīja, ka vienu jaunā korpusa otrās kārtas kvadrātmetru nav iespējams uzbūvēt lētāk par 2800 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!