Foto: AFP/Scanpix

Naftas cenas pasaules tirgos ir piedzīvojušas kārtējo krituma nedēļu, noslīdot jau ļoti tuvu 40 ASV dolāriem par barelu.

Analītiķi uzsver, ka tirgus piedzīvo kārtējo korekciju, jo iepriekšējos mēnešos dominējušās cerības, ka starpība starp naftas pieprasījumu un piedāvājumu mazinās, tomēr ir izrādījušās pāragras.

"Visapkārt ir daudz naftas un naftas produktu. Pieprasījuma pieaugums pašlaik ir nedaudz sastomījies," aģentūrai "Bloomberg" uzsvēra naftas tirdzniecības uzņēmuma "Vitol SA" vadītājs Deivids Fransens.

Arī Starptautiskā enerģētikas asociācija ir norādījusi, ka pēdējos gados, kuros valdīja izteikta naftas pārprodukcija tirgū, industriāli attīstīto nāciju naftas krājumi ir sasnieguši rekordu - 3 miljardus barelu naftas - un pašlaik nekas neliecina, ka šie krājumi būtiski mazinātos.

"Vai naftas pārprodukcija ir pazudusi? Tā kādu laiku maskējās aiz naftas ieguves krituma Kanādā un Nigērijā, bet tā nekur nav pazudusi," aģentūrai "Bloomberg" uzsvēra "Commerzbank" pārstāvis Oigens Veinbergs. Viņš gan prognozēja, ka ar laiku situācija normalizēsies. "Taču tagad tirgus ir ar vienu ausi kurls. Noskaņojums tirgū gada sākumā bija pārāk pesimistisks, jūnijā tas bija pārāk optimistisks, un nu mēs esam atpakaļ pie pesimisma," atzina Veinbergs.

Nedēļa sākās ar to, ka naftas cenas pasaulē pirmdien kritās, turpinoties investoru bažām par naftas produktu pārmērīgu piedāvājumu. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī pirmdien kritās par 1,06 ASV dolāriem līdz 43,13 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī Londonas biržā saruka par 0,97 dolāriem - līdz 44,72 dolāriem par barelu.

Otrdien naftas cenas pasaulē kritās Ņujorkas biržā, bet pieauga Londonas biržā. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī otrdien kritās par 0,21 ASV dolāru līdz 42,92 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī Londonas biržā pieauga par 0,15 dolāriem - līdz 44,87 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē trešdien kritās, jo tirgu ietekmēja negatīvas prognozes jēlnaftas rezervju palielināšanās dēļ. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī trešdien kritās par 1 ASV dolāru līdz 41,92 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī Londonas biržā saruka par 1,4 dolāriem - līdz 43,47 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē ceturtdien turpināja kristies, jo tirgu ietekmēja negatīvas prognozes saistībā ar globālās ekonomikas perspektīvām un ogļūdeņražu pieprasījumu. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī ceturtdien kritās par 0,78 ASV dolāriem līdz 41,14 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī Londonas biržā saruka par 0,77 dolāriem - līdz 42,70 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī bija 41,6 ASV dolāri par barelu, kas ir par 5,9% mazāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī bija 43,53 dolāri par barelu, kas ir par 4,7% mazāk nekā pirms nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!