Foto: LETA
Biržas "Nasdaq Riga" valde šodien nolēma piemērot uzraudzības statusu AS "Latvijas Gāze" (LG) akcijām, teikts biržas paziņojumā.

Birža uzraudzības statusu piemēro saskaņā ar biržas noteikumiem "Par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos", kas nosaka, ka uzraudzības statusu piemēro, ja ir iestājušies emitenta darbību ietekmējoši apstākļi, kas varētu būtiski apdraudēt ieguldītāju intereses, kā arī citos gadījumos, kad ir svarīgi piesaistīt tirgus dalībnieku uzmanību kādam nozīmīgam apstāklim attiecībā uz attiecīgo finanšu instrumentu vai tā emitentu.

Birža piemēro uzraudzības statusu LG akcijām, lai pievērstu pastiprinātu LG akcionāru uzmanību LG plānotās reorganizācijas procesam un tajā no akcionāru puses veicamajām darbībām.

LG akcionāri ārkārtas sapulcē 2.septembrī lems par uzņēmuma reorganizāciju, izveidojot jaunu kompāniju un nododot tai pārvades un uzglabāšanas sistēmas aktīvu. LG ārkārtas akcionāru sapulce notiks 2016.gada 2.septembrī plkst.10 Rīgā, Vagonu ielā 20, LG telpās.

LG sadalīšanas lēmumprojektā teikts, ka LG pamatkapitāls ir 55,86 miljoni eiro, kas sadalīts 39,9 miljonos akciju ar nominālvērtību 1,4 eiro. Reorganizācijas procesā kompānijas pamatkapitāls, akciju skaits un nominālvērtība nemainīsies.

Paredzēts, ka, sadalot LG, tiks nodibināta jauna iegūstošā sabiedrība - AS "Conexus Baltic Grid". Iegūstošās sabiedrības pamatkapitāls nepārsniegs 39,9 miljonus eiro - vienas akcijas nominālvērtība būs viens eiro. Visas iegūstošās sabiedrības akcijas būs dematerializētas vārda akcijas ar vienādām tiesībām uz dividendes un likvidācijas kvotas saņemšanu, kā arī balsstiesībām akcionāru sapulcē.

Precīzu iegūstošās sabiedrības pamatkapitāla apmēru un skaitu noteiks LG valde pēc iegūstošās sabiedrības akcionāru saraksta izveidošanas, ņemot vērā, ka ikviens LG akcionārs, kurš būs iekļauts akcionāru sarakstā, saņems tādu pašu iegūstošās sabiedrības akciju skaitu, kāds tam pieder LG.

Paredzēts, ka LG nodalīs un nodos iegūstošajai sabiedrībai mantu, kas nepieciešama dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Mantas sadales aktā teikts, ka LG iegūstošajai sabiedrībai nodos pamatlīdzekļus, kas nodrošina tehnoloģisko procesu norisi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (tehnoloģiskās iekārtas, urbumus, ēkas un būves, cauruļvadus), kā arī bufergāzi, kas nepieciešama gāzes krātuves darbībai. LG iegūstošajai sabiedrībai arī nodos pamatlīdzekļus, kas nodrošina dabasgāzes pārvades darbību (tehnoloģiskās iekārtas, ēkas un būves, cauruļvadus), nemateriālos ieguldījumus (IT programmnodrošinājumu), kas nepieciešami dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas darbībai, kā arī dabasgāzes pārvades cauruļvados - pārvades nodrošināšanai.

Tāpat "Conexus Baltic Grid" paredzēts nodot pamatlīdzekļus, kas nepieciešami vadības procesiem, tostarp ēku Rīgā, Aristida Briāna ielā 6, debitorus un citus īstermiņa aktīvus, kas tieši attiecināmi uz dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas darbību, kā arī pasīvus - pārvērtēšanas rezervi pamatlīdzekļiem, kas tiek nodalīti iegūstošajai sabiedrībai, nākamo periodu izmaksas, kas attiecas uz Eiropas Savienības projektiem, kā arī atliktā uzņēmuma ienākuma nodokļa saistības, kas rodas no nodalāmiem līdzekļiem.

Iegūstošajai sabiedrībai nodos arī saistības attiecībā uz nodalāmo darbinieku koplīguma izmaksām, kā arī citas īstermiņa saistības un citas rezerves pašu kapitālā, kas aprēķinātas kā starpība starp nodalāmiem aktīviem, pasīviem un iegūstošās sabiedrības pamatkapitālu.

LG sasauks iegūstošās sabiedrības akcionāru sapulci ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc tam, kad publicēts paziņojums par reorganizācijas lēmuma pieņemšanu. Attiecīgā akcionāru sapulce apstiprinās "Conexus Baltic Grid" statūtus, ievēlēs uzņēmuma padomi un veiks citas darbības, kas nepieciešamas, dibinot akciju sabiedrību.

Jau ziņots, ka LG aicina savus akcionārus pieteikties uz jaundibināmā uzņēmuma AS "Conexus Baltic Grid" akcijām. Jaunais uzņēmums tiks veidots, atdalot pārvades un uzglabāšanas operācijas no LG, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Katram akcionāram ir tiesības saņemt tikpat akciju jaunajā uzņēmumā, cik tam pieder LG. Akcijas iegūstamas bez maksas, un akcionāri var saglabāt savā īpašumā abu uzņēmumu akcijas.

Tie akcionāri, kas rakstveidā nepieteiksies uz akcijām vai neizteiks savu pozīciju septembrī paredzētajā ārkārtas akcionāru sapulcē, zaudēs iespēju iegūt jaunā uzņēmuma akcijas vai kompensāciju.

LG aicina tos akcionārus, kas nolēmuši kļūt par jaunā uzņēmuma akcionāriem, līdz septembrim iesniegt rakstveida pieteikumus uz akcijām. Vienīgais nosacījums pieteikumu iesniedzējiem - jāsaglabā savā īpašumā LG akcijas līdz 2.septembrī paredzētās ārkārtas akcionāru sapulces dienas beigām.

Jau ziņots, ka LG esot liels akcionāru skaits - aptuveni 6600, un no tiem liela daļa savas akcijas ieguvuši vēl privatizācijas gaitā deviņdesmito gadu beigās un divtūkstošo gadu sākumā. Kā skaidro uzņēmumā, līdz ar to vēl šobrīd aptuveni 2500 akcionāru savas akcijas glabā Latvijas Centrālā depozitārija Sākotnējā reģistrā, un tas nozīmē, ka akcijas nav pārvestas uz privātiem kontiem bankās. Liela daļa no šiem akcionāriem esot miruši vai arī vienkārši aizmirsuši par savām akcijām.

Paziņojumā biržai teikts, ka šie akcionāri nav arī izņēmuši dividendes, kuras var saņemt, vien pārvedot akcijas uz vērtspapīru kontu bankā. Kopējais uzkrāto dividenžu apjoms ir 1,1 miljons eiro jeb vidēji 440 eiro katram akcionāram.

Vēstīts, ka LG peļņa pērn bijusi 33,3 miljoni eiro, kas ir nedaudz vairāk kā gadu iepriekš, liecina kompānijas revidētais 2015.gada finanšu pārskats.

2014. gadā LG nopelnīja 30,07 miljonus eiro.

Uzņēmuma vadība norāda, ka 2015.gads pasaules naftas tirgos iezīmējās ar būtisku cenu kritumu, kas atstājis ietekmi gan uz LG vidējo dabasgāzes iepirkumu cenu, gan arī uz 2015.gada ieņēmumiem. Pērn 12 mēnešos patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 445 miljoniem eiro. 2014.gadā LG pārdeva gāzi par 503 miljoniem eiro.

Lai gan 2015.gadā LG peļņa pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem jeb EBITDA bija 68,5 miljoni eiro un saglabājās iepriekšējā gada līmenī, pie krītoša apgrozījuma tas nodrošina EBITDA maržas pieaugumu, tādēļ tā bija 15,4%, salīdzinot ar 13,7% iepriekšējā gadā.

Kopumā LG 2015.gadā patērētājiem pārdeva 1,32 miljardus kubikmetrus dabasgāzes. Salīdzinājumā ar 2014.gadu pārdotās dabasgāzes apjoms pieauga par 2%.

Lielākais LG akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija "Gazprom", "Marguerite Fund" pieder 28,97% akciju, "Uniper Ruhrgas International GmbH" - 18,26%, SIA "Itera Latvija" - 16% un 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem. LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!