Foto: LETA

Veselības inspekcija (VI) uzsākusi administratīvo lietvedību par zāļu reklāmas regulējuma pārkāpumiem saistībā ar publikācijām par Latvijā ražoto pretvēža medikamentu "Rigvir". Šajās publikācijās, kā arī paša uzņēmuma mājaslapā medikamentam tiek piedēvēts teju brīnumlīdzekļa statuss, lai gan zāles ir recepšu medikaments, kura reklamēšana tiek stingri regulēta, skaidro iesnieguma autore.

Izvērstā iesniegumā, ko saņēmusi VI un kas datēts ar 26. jūliju, norādīts, ka "pēdējo mēnešu laikā Latvijas un ārzemju medijos aktīvi, un brīžiem vēršoties tieši pie vēža pacientiem, tiek popularizēts melanomas medikaments "Rigvir", kas ir reģistrēts kā recepšu medikaments ar indikācijām vienīgi melanomai".

Tajā tiek lūgts vērtēt, vai nav pārkāpti noteikumi, kas liedz reklamēt zāles, kuru lietošanai nepieciešams ārstniecības personas rakstiski noformēts norādījums. Tāpat iesniegumā VI aicināta pētīt, vai ar "Rigvir" saistītā Viroterapijas centra darbībā nav pieļauti Ārstniecības likuma pārkāpumi.

Iesniegumā minēti vairāki piemēri, pamatojot pārbaudes nepieciešamību. Jaunākais gadījums ir publikācija žurnālā "Ievas Veselība", kurā tiekot apgalvots, ka medikaments "Rigvir" ir efektīvs arī kuņģa un taisnās zarnas, krūts un citiem vēžiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!