Foto: DELFI
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas būvniecībai ir jāsludina jauns konkurss, jo esošajā līgumā ir ievērojami izdevumu neatbilstības riski, norādīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

"Lai Veselības ministrija (VM) varētu virzīties uz priekšu ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas projekta otrās kārtas būvniecību, tai ir jāizsludina jauns publiskais iepirkums par slimnīcas korpusa gan projektēšanu, gan būvniecību," uzsvēra FM pārstāvis.

Ar esošo iepirkumu līgumu gan projektēšanai, gan būvniecībai ir ievērojami izdevumu neatbilstības un valsts budžeta riski 100% apmērā, jo iepirkuma dokumentos pasūtītājs paredzējis iespēju slēgt līgumu tikai par pirmo kārtu, ko arī ir izdarījis.

"Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju VM minēto problēmu risina un plāno veikt jaunu iepirkumu otrās kārtas būvniecībai, lai minimizētu neatbilstoši veikto izdevumu riskus. Tāpēc šis problēmjautājums vairs nav tik aktuāls," atzina Jarockis.

Patlaban VM gatavojot visus projektēšanas un būvniecības aprēķinus. Tāpat VM gaida Pasaules Bankas izvērtējumu. Pēc tam VM sagatavos savu precizētu informatīvo ziņojumu ar konkrētiem priekšlikumiem izskatīšanai valdībā, tostarp par Stradiņa slimnīcas finansēšanu.

Ziņots, ka VM plāno pārliecināties, vai noteiktās prasības Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa tehniskajam projektam un būvniecībai kopumā ir samērīgas, informēja ministrijā.

Kā pastāstīja VM pārstāve Agnese Gusarova, konkursu par korpusa otrās kārtas būvniecību plānots izsludināt 2019.gadā, tomēr pirms tam jāveic izmaiņas esošajā skiču projektā, samazinot prasības, kā arī jāizstrādā tehniskais projekts.

Taujāta, kāpēc esošais skiču projekts ir jāprecizē un kāpēc jāsamazina prasības, Gusarova skaidroja, ka atbilstoši esošā būvnieka pilnsabiedrības SBRE finanšu piedāvājumam jaunā korpusa otrajai kārtai noteiktās izmaksas uzskatāmas par nesamērīgi lielām pret sasniedzamo rezultātu. Šo lielo izmaksu iemesls var būt arī prasības tehniskajam projektam un būvniecībai kopumā. Tādējādi plānots pārliecināties, vai prasības ir samērīgas, un nepieciešamības gadījumā tās plānots precizēt.

Viņa arī piebilda, ka, lai gan skiču projekts izstrādāts visam jaunajam korpusam, būvprojekts tiek izstrādāts katrai projekta kārtai atsevišķi.

Savukārt veselības ministre Anda Čakša apstiprināja, ka no FM ir saņemts norādījums, ka uz slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas būvniecību ir jāsludina jauns konkurss.

Skiču projekta precizēšana tiks sākta augustā, un šis process plānots 12 mēnešu garumā. Nākamā gada augustā plānots izsludināt iepirkumu projektēšanai, bet 2018.gada februārī iecerēts sākt būvprojekta izstrādi, kas turpināsies līdz 2019.gada maijam. 2019.gada maijā plānots izsludināt iepirkumu būvniecībai. Šis process kopumā norisināsies 10 mēnešus līdz 2020.gada martam.

Pašu slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas būvniecību plānots sākt 2020.gada martā, un tā varētu ilgt 40 mēnešus līdz 2023.gada jūlijam. Savukārt iekārtu montāža slimnīcā plānota līdz 2023.gada beigām.

Jau vēstīts, ka VM Čakšas uzdevumā ir izteikusi neuzticību bijušajam Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklim Normundam Štālam, informēja ministrijā. Slimnīcas kapitāla daļu turētāja pārstāvis ir konstatējis, ka, virzot Stradiņa slimnīcas A korpusa 2.kārtas attīstības projektu, ir veikta rīcība, kas aizkavē lēmuma pieņemšanu par projekta apstiprināšanu, tādējādi, iespējams, sašaurinot pretendentu loku, kas var pretendēt uz tālāko dalību projektā.

Savukārt pats Štāls norādīja, ka ministre uz viņu izdarījusi spiedienu Saeimas deputātiem iesniegt atzinumu, ka slimnīcas jaunā korpusa otro kārtu var uzbūvēt lētāk, nekā liecina viņa aprēķini.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!