Foto: AFP/Scanpix

Ķīnas finanšu eksperti brīdina, ka Lielbritānijas lēmums pamest Eiropas Savienību (ES) "metīs ēnu pār globālo ekonomiku", svētdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Ķīnas finanšu ministrs Lū Civei izteicies, ka turpmāko 10 gadu laikā būs vērojamas "Brexit" sekas un rezultāti. Tāpat viņš norādīja, ka svārstības globālajā valūtas tirgū, kur britu mārciņas vērtība pēc referenduma piedzīvoja ievērojamu vērtības kritumu, bijušas pārspīlētas. Finanšu ministra ieskatā, tirgus reakcija bija nepamatota, kā arī tiem jānomierinās un objektīvi jāparaugās uz situāciju.

Savukārt Ķīnas centrālās bankas monetārās politikas komitejas loceklis Hangs Jipings prognozējis, ka varētu notikt "globalizācijas atcelšana". Viņš norādīja, ka tās būs ļoti sliktas ziņas gan Ķīnai, gan pasaulei kopumā.

Pērn Ķīna Lielbritānijā kopumā investēja 3,3 miljardus ASV dolāru, atsaucoties uz juridiskās firmas aprēķiniem, raksta BBC. No 2005. līdz 2015. gadam veiktais Ķīnas investīciju apjoms sasniedz teju 30 miljardus ASV dolāru.

Pēc tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu pērnā gada oktobrī, Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, kurš pēc "Brexit" paziņoja par savu demisiju, prezentēja darījumus starp abām valstīm, kuru vērtība lēšama 40 miljardu britu mārciņu vērtībā, vēsta BBC.

Jau ziņots, ka referenduma dienā Lielbritānijas sterliņu mārciņa uzkāpa līdz šā gada augstākajam līmenim – viena mārciņa par 1,48 dolāriem –, tādējādi apliecinot – tirgi sagaida, ka britu vēlētāji ceturtdien notiekošajā referendumā izšķirsies par valsts palikšanu ES.

Savukārt piektdien, kad kļuva zināms, ka vairākums britu nobalsojuši par ES pamešanu, mārciņa noslīdēja līdz zemākajam līmenim kopš 1985. gada. Vēlāk gan mārciņas vērtība atkal nedaudz kāpa, bet kopumā piektdien mārciņas vērtība pret ASV dolāru samazinājās par 8,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!