Foto: LETA

Pēc Lielbritānijas lēmuma izstāties no Eiropas Savienības (ES) Latvijai ir jābūt gatavai piedāvāt izdevīgus nosacījumus potenciālajiem investoriem, portālam "Delfi" pavēstīja domnīcas "Certus" vadītājs, ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš klāstīja, ka Lielbritānijas lēmums izstāties ir pamatīgs šoks un milzīgs izaicinājums gan ES vadībai, gan tām valstīm, kuras ir ieguvējas no ES fondiem, tostarp Latvijai. Taču vienlaicīgi ir svarīgi saredzēt arī iespējas, kuras rodas no šādām fundamentālām pārmaiņām ES.

"Vairākas Lielbritānijas bankas jau ir norādījušas, ka apsver arī tādus scenārijus kā daļēja darbinieku pārcelšana uz citām Eiropas valstīm. Visticamāk, galvenie favorīti būs tādas pilsētas kā Frankfurte, Dublina, Madride. Tomēr arī Latvijai ir izredzes cīņā par šo cilvēku un finanšu kapitālu," uzsvēra ekonomists.

Pēc Dombrovska teiktā, Lietuvas valdība ar savu proaktīvo rīcību ir pārliecinājusi starptautiski pazīstamās finanšu institūcijas "Barclays" un "Western Union" pārcelt daļu no savām operācijām uz Viļņu, kas radījis vairākus simtus labi apmaksātu darba vietu Lietuvas galvaspilsētā.

"Latvijai ir jābūt gatavai ne tikai piedāvāt izdevīgus nosacījumus potenciālajiem investoriem, bet arī nodrošināt aktīvu un koordinētu valsts pārvaldes institūciju darbību, pierādot, ka tieši Rīga un Latvija ir izdevīgākās vietas biznesam," norādīja Dombrovskis.

Jau ziņots, ka ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% dalībnieku nobalsojuši par valsts izstāšanos no ES, bet 48% - par palikšanu blokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!