Foto: Reuters/Scanpix

Naftas cenas pēc Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības piedzīvoja kritumu, atkāpjoties no iepriekš šajā nedēļā vairākkārt sasniegtā cenu līmeņa - 50 ASV dolāriem par barelu.

Londonā kotētās "Brent" markas jēlnaftas cena piektdien, kad kļuva zināms, ka vairums britu referendumā ir nobalsojuši par izstāšanos, samazinājās par 4,9%, bet Ņujorkā kotētās WTI naftas cena - par 5%. Vienlaikus iepriekš nedēļas laikā piedzīvotie naftas cenu kāpumi, šo ietekmi mazināja, un "Brent" cena nedēļā kopumā saruka vien par pusotru procentu, bet WTI pat saglabāja kāpumu.

"Šis ir vēsturisks notikums un to nevarēs ļoti ātri paslaucīt zem paklāja," aģentūrai "Reuters" uzsvēra Enerģijas menedžmenta institūta Ņujorkā vacākais partneris Dominiks Čiričela. Vienlaikus viņš arī aicināja neļauties pārlieku lielai panikai - "Nav indikāciju, ka globālie finanšu tirgi ir tuvu tam kritumam, ko mēs redzējām 2008. gadā. Ne Lielbritānija, ne Eiropas Savienība tuvākajā nākotnē nesabruks".

Vienlaikus vairāki tirgus analītiķi norāda, ka Lielbritānijas referendums tomēr ir pārvilcis svītru cerībām uz drīzu naftas cenu atkopšanos. "Nepatika pret augstāku risku padara ļoti grūti sasniedzamu iespēju, ka cenas atkal kāps līdz 50 ASV dolāriem par barelu jau drīzumā," "Reuters" pauda "Commerzbank" analītiķis Karstens Frišs.

Nedēļa sākās ar to, ka naftas cenas pasaulē pirmdien pieauga, jo prognozes par Lielbritānijas palikšanu Eiropas Savienībā pazemināja ASV dolāra vērtību. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā pirmdien pieauga par 1,39 ASV dolāriem līdz 49,37 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm augustā Londonas biržā kāpa par 1,48 dolāriem - līdz 50,65 dolāriem par barelu.

Otrdien naftas cenas pasaulē nedaudz kritās, investoriem gaidot jaunākos datus par ASV jēlnaftas rezervēm un ceturtdien Lielbritānijā gaidāmo referendumu par dalību Eiropas Savienībā. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā otrdien kritās par 0,52 ASV dolāriem līdz 48,85 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm augustā Londonas biržā saruka par 0,03 dolāriem - līdz 50,62 dolāriem par barelu.

Trešdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā auga par 0,28 ASV dolāriem līdz 49,13 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm augustā Londonas biržā saruka par 0,51 dolāru - līdz 49,88 dolāriem par barelu.

Ceturtdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā auga par 0,98 ASV dolāriem līdz 50,11 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm augustā Londonas biržā auga par 1,03 dolāru - līdz 50,91 dolāra par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā bija 48,85 ASV dolāri par barelu, kas ir par 1,8% vairāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm augustā bija 48,41 dolārs par barelu, kas ir par 1,5% mazāk nekā pirms nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!