Foto: DELFI

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) Latvijas kokrūpniekiem nozīmē ilgstošu neziņu saistībā ar prognozējamo būvniecības apsīkumu un attiecīgi - eksporta kritumu vismaz uz kādu laiku, kā arī lielas bažas sagādā iespējamais zviedru kokrūpnieku konkurētspējas pieaugums, atzina Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

"Tā kā briti paši īsti vēl nezina, kā tālāk attīstīsies izstāšanās birokrātiskā procedūra un cik ilgu laiku tas prasīs, uzņēmējiem tas nozīmē ilgstošu neziņu. Skaidrs, ka investīcijas Lielbritānijas būvniecībā uz kādu laiku apsīks un tas nozīmē kokmateriālu eksporta kritumu, jo vismaz 50% kokmateriālu aiziet tieši būvniecībai un mēbelēm," sacīja Klauss.

Viņš arī norādīja, ka problēmu saasina mārciņas vērtības kritums un tai sekojošais Zviedrijas kokrūpnieku konkurētspējas pieaugums.

"Mūsu līgumi noslēgti sterliņu mārciņās un tie attiecīgi ienesīs mazāk eiro. Turklāt pēc mārciņas krituma var sekot zviedru kronas lejupslīde, kas savukārt zviedriem ļaus kļūt daudz konkurētspējīgākiem nekā eirozonas nozarei," atzina Klauss.

Pēc asociācijas aplēsēm, Latvijas kokrūpniecības eksports uz Lielbritāniju pērn bija 390 miljonu eiro vērts salīdzinājumā ar 329 miljoniem 2014. gadā.

Savukārt laikā no šā gada janvāra līdz aprīlim eksporta vērtība sasniedza 132 miljonus eiro, kas ir apmēram 18% no visa eksporta apjoma.

Visvairāk uz Lielbritāniju izved skujkoku zāģmateriālus - apmēram 190 miljonu eiro vērtībā, bērza saplāksni - 25 miljoni eiro, lapu koku zāģmateriālus - 12 miljoni eiro, kā arī koka mēbeles, kuru vērtība pērn veidoja 12 miljonus eiro, bet šā gada četros mēnešos - 3,61 miljonu eiro.

Jau ziņots, ka, pēc provizoriskajiem rezultātiem, ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% dalībnieku nobalsojuši par valsts izstāšanos no ES, bet 48% - par palikšanu blokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!