Foto: LETA

"Ātrajiem kredītiem", visticamāk, būs jāizvērtē visu klientu maksātspēja, Latvijas Televīzijas raidījumam "de facto" svētdien apliecināja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Dati par pagājušo gadu parādot, ka "ātrie kredīti" joprojām nonākot to cilvēku rīcībā, kuri parādu laikus nespēj atmaksāt.

PTAC, analizējot datus par pagājušo gadu, atklājis, ka lielai daļai klientu, visticamāk, šāda veida aizdevums nav bijis piemērots. Tas tādēļ, ka apmēram 60% cilvēku nav spējuši kredītu atdot laikus.

Līdz ar to "ātro kredītu" uzņēmumiem būtu jāizvērtē pilnīgi visu klientu maksātspēja. "Mūsu iepriekš noteiktais slieksnis - 427 eiro, līdz kuram var uzticēties patērētājam, sevi nav pierādījis. Šobrīd mēs plānojam pārskatīt vadlīnijas, izņemot ārā šo slieksni, jo, mēs uzskatām, ka, faktiski, kreditētājam jau no pirmā eiro jāpārliecinās, ka patērētājs nemelo, ka viņam ir šie ienākumi," norāda Vītoliņa.

Būtiski pieaudzis to kredītu skaits, kas pagarināti trīs un vairāk reižu. Pērn tādu bijis 38%, salīdzinot ar 30% 2014. gadā.

"Ātro kredītu" uzņēmumu pārstāvis nepiekrīt nozares uzrauga skaļajam paziņojumam, par straujo pagarinājumu pieprasījumu skaita pieaugumu un nepieciešamību izvērtēt visu klientu maksātspēju.

Kopš šā gada pirmā janvāra spēkā stājušies jauni nozari ierobežojoši likuma grozījumi.

Raidījums pieļauj, ka uzņēmumi tos, visticamāk, neievēro. Jaunie nosacījumi attiecas uz pagarinājuma maksām. Piemēram, ja cilvēks ir aizņēmies 100 eiro uz 30 dienām, bet nolemj aizdevumu atdot vēl pēc mēneša, pagarināšanas maksa nedrīkst pārsniegt apmēram sešus eiro.

Taču "de facto" izpētītais liecina, ka realitātē uzņēmumi pieprasa krietni lielāku maksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!