Nebanku kreditēšanas tirgus ir "ļoti pieaugošs". Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu tas pieaudzis par 20%, intervijā Latvijas Radio sacīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa.

"Faktiski neapstiprinās bažas, ka nozare tiek iznīcināta, ka tai tiek uzbrukts," sacīja Vītoliņa.

"Delfi" atgādina, ka pērn pirms ierobežojošo likuma grozījumu pieņemšanas lielākās ātro kredītu kompānijas žēlojās, ka nozare piedzīvošot 70% kritumu.

"Otra lieta, kas mūs kā patērētāju aizstāvjus ļoti uztrauc ir patērētāju spēja atmaksāt kredītus," sacīja PTAC vadītāja.

Atbildot uz jautājumu, kas vēl būtu jādara, lai nozari padarītu drošāku patērētājiem, Vītoliņa atbildēja, ka daudz kas jau ir darīts, taču ir vēl vairāki risinājumi.

“Ir vēl daudz jāstrādā. Piemēram, ir valsts, kas vispār aizliedz šīs reklāmas, kas ir viens no ļoti ievelkošiem mehānismiem," sacīja PTAC vadīja, piebilstot, ka ātro kredītu panākumi balstās mārketingā un kampaņās, kas, piemēram, piedāvā bezmaksas pirmo kredītu.

Viņa piebilda, ka būtu vairāk jāstrādā pie iedzīvotāju finanšu pratības uzlabošanas, jo cilvēki nereti paņem ātros kredītus, taču aizvien neapzinās kredītsaistību risku.

Ziņots, ka Saeima pērn galīgajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt naktīs un nosakot nokavējuma procentu griestus.

Deputāti tostarp atbalstīja priekšlikumu, kas paredz noteikt, ka kredīta kopējās izmaksas patērētājam tiek diferencētas atkarībā no kredīta izmantošanas ilguma. Proti, no 1. līdz 7. kredīta izmantošanas dienai kopējās izmaksas nevarēs pārsniegt 0,55% dienā no kredīta summas, no 8. līdz 14.dienai tās nevarēs pārsniegt 0,25% dienā, bet, sākot ar 15. kredīta izmantošanas dienu - 0,2% dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!