Foto: LETA
Kuģošanas uzņēmums "Latvijas kuģniecība" (LK) uzsākusi sarunas ar bankām par 34 miljonu ASV dolāru (30,43 miljoni eiro) kredītlīnijas pagarināšanu līdz 2017. gada jūnijam, kā arī par jaunu kopēju kredītlīniju no banku sindikāta ar mazāku iesaistīto banku skaitu, šodien informēja uzņēmuma pārstāvji.

Līdz šim tika izskatītas vairākas parādsaistību izpildes iespējas - kapitāla piesaistīšana, ko gan neatbalstīja akcionāri, kā arī pārfinansēšana un aktīvu pārdošana.

Kompānijai ir divas kredītlīnijas - 48 miljoni ASV dolāru (42,95 miljoni eiro) un 360 miljoni ASV dolāru (322,1 miljoni eiro). Pirmā kredīta atmaksas termiņš ir šī gada jūnijs un jūlijs, bet nesamaksātais atlikums līdz pērnā gada beigām bija 35,1 miljons ASV dolāru (31,41 miljoni eiro). Otrajai kredītlīnijai maksājuma termiņš ir 2017.gada vasara un nesamaksātais atlikums - 156,1 miljons ASV dolāru (139,6 miljoni eiro). Par pirmo kredītlīniju finansēti divi kuģi, par otro - 14 kuģi. Ja pirmajā aizdevējs ir "Credit Agricole - CIB", tad otrajā - sešu banku sindikāts.

LK komercflotē izmaiņas nav gaidāmas. Tajā ietilpst 12 vidēja izmēra tankkuģi, kuru vidējais vecums astoņi gadi, un četri "handy size" tankkuģi ar vidējo vecumu deviņi gadi. Spēcīgs uzsvars tiekot likts uz trešo personu kuģu tehnisko vadību. Patlaban tādi esot seši. Maijā paredzēts saņemt vienu papildu trešās personas tankkuģi un notiekot aktīvas sarunas ar dažādiem trešo personu kuģu īpašniekiem.

LK pērn augustā atguvis kontroli pār uzņēmumu "LASCO Investment" un līdzekļu piesaistei turpinās pārdot tam piederošos aktīvus. "LASCO Investment" piederošo īpašumu pašreizējā tirgus vērtība ir 26 miljoni eiro, turpretim sabiedrības nesamaksātais parāds "Ventspils naftai" veido 41 miljonu eiro, bet LK koncernam - 63 miljoni eiro. Uzņēmumā skaidro, ka "LASCO Investment" saistības ir ierobežotas "LASCO Investment" koncerna ietvaros, un nav doti mātes sabiedrības galvojumi.

LK paredzējis pārdot šos īpašumus par atbilstošu tirgus cenu, nevis attīstīt tos, jo tas neietilpst uzņēmuma pamatdarbībā. Īpašumi atrodas labās vietās Rīgā, Jūrmalā, Ventspilī, un apkārtējās teritorijās. To skaitā ir Preses nams jeb "Darījuma centrs Daugava", kurš ir daļēji izīrēts, Maikapara nams Briāna ielā 3, kas ir izīrēts Japānas vēstniecībai, viesnīca "Rīgas Līcis" Jūrmalā, kas ir iekonservēta, bet ir saņemti piedāvājumi par tās pārdošanu, kā arī "Ventspils biznesa centrs", kurš ir izīrēts.

Kā ziņots, šonedēļ uzņēmuma "Latvijas kuģniecība" akcionāru sapulcē neizdevās savākt nepieciešamos 75% balsu, lai veiktu uzņēmuma pamatkapitāla palielināšanu, atzīst uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Roberts Kirkups.

"Lai gan esmu sarūgtināts, novērtēju, ka lēmums par lielākām investīcijām uzņēmumā akcionāriem bija sarežģīta izvēle," norāda Kirkups, uzsverot, ka LK turpinās meklēt citus veidus, kā palielināt ienākumus, lai spētu atmaksāt kredītsaistības par diviem kuģiem šī gada jūnijā.

"Paralēli pamatkapitāla palielināšanas procesam esam runājuši ar bankām par esošo kredītu refinansēšanu un esam pārliecināti, ka šīs sarunas būs veiksmīgas, neskatoties uz sarežģīto situāciju kuģošanas un banku industrijās," uzsver Kirkups.

Kā ziņots, uzņēmuma valde ierosināja dubultot esošo akciju kapitālu un piesaistīt 80 miljonus eiro publiskā akciju piedāvājuma veidā. Publisko piedāvājumu procesu bija plānots īstenot 2016.gada pirmajā pusgadā un piesaistīto kapitālu izmantot, lai atmaksātu kuģu finansēšanai saņemtos aizņēmumus, kuru atmaksas termiņi ir 2016. un 2017.gads.

Tomēr LK akcionāru sapulce otrdien, 26. aprīlī nolēma saglabāt uzņēmuma esošo akciju kapitālu 60 miljonu eiro apmērā.

Jau ziņots, ka pērn LK mātessabiedrība nopelnīja vienu miljonu eiro, savukārt gadu iepriekš tā strādāja ar 1,6 miljonu eiro peļņu. Kā skaidro uzņēmums, peļņa 2014.gadā bija lielāka tādēļ, ka tika pārdoti ar kuģošanu nesaistīti aktīvi, kas tiešā veidā piederēja LK.

LK koncerns pērn savukārt strādāja ar 7,22 miljonu ASV dolāru (6,63 miljonu eiro) neto zaudējumiem. Paziņojumā biržai skaidrots, ka zaudējumi radušies no SIA "LASCO Investment " koncerna atkārtotas konsolidācijas un sekojošās "LASCO Investment" piederošo nekustamo īpašumu aktīvu vērtības samazināšanas, kas radīja negatīvu finanšu ietekmi 22,74 miljonu ASV dolāru (20,8 miljonu eiro) apmērā. 2014.gadā LK koncerns cieta zaudējumus 31,16 miljonu ASV dolāru (28,6 miljonu ASV dolāru) apmērā.

"Ventspils naftai" pieder 49,94% LK akciju daļu, "Fondo H Estonia" - 19,62%, bet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai - 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!