Foto: Shutterstock
Lai gan bizness ir nopietna nodarbe, kas prasa tikpat nopietnu attieksmi, daļa uzņēmēju cenšas ikdienā ienest savu humora devu, savam uzņēmumam izvēloties nosaukumu, kas raisa smaidu sejā ikvienam, portālam "Delfi" stāsta "Lursoft IT" Komunikāciju un mārketinga vadītāja Indra Urtāne.

No visiem uzņēmumiem ar interesantajiem nosaukumiem, kurus "Lursoft" iekļāvis apkopotajā sarakstā, tikai dažiem pēc nosaukumiem iespējams atšifrēt to darbības jomu. Tā, piemēram, nav divu domu, ka SIA "Droša apsardze" pamatdarbība visticamāk būs saistīta ar apsardzes pakalpojumu sniegšanu, savukārt pagājušā gada janvārī reģistrētais SIA "Love makeup" nākotni saistīs ar skaistumkopšanas un kosmētikas jomu.

Tomēr vairumā gadījumu pērn reģistrētajiem uzņēmumiem, kurus atlasījis "Lursoft", pēc nosaukuma nav iespējams gūt pat vismazāko nojausmu par tā darbības lauku. Tā, piemēram, SIA "LR čaklās meitenes", SIA "Kriminālās ekselences fonds" vai SIA "KUŠS, Nesaki nevienam", norāda Urtāne.

Aizvien vairāk uzņēmēju vēlas, lai viņu uzņēmuma nosaukums būtu ar starptautisku nokrāsu. Tādēļ, vēloties, lai nosaukums būtu saprotams arī potenciālajiem partneriem no ārvalstīm, jaunie uzņēmēji izvēlas saviem uzņēmumam nosaukumus angļu valodā. Tā, piemēram, pie vārda angļu valodā ticis SIA "Stick with us", SIA "Call me sister", SIA "Bad Boy", AS "University of Millionaires", SIA "Let's Do It", SIA "ClickLike" u.c.

Neturoties pie gramatikas likumiem, kāds pagājušā gada janvārī reģistrēts apģērbu mazumtirdzniecības uzņēmums ticis pie nosaukumu SIA "APGREITS", kas, visticamāk, ir angļu valodas vārda "upgrade" latviskojums. Līdzīgi, visticamāk, pie nosaukuma ticis arī 2015.gada augustā reģistrētais SIA "HELPERIS".

Bieži vien uzņēmējus iedvesmojusi arī daba, kuras tematika iekļauta uzņēmumu nosaukumos. Piemēram, 2015.gada 19.janvārī Ogres novadā reģistrēts SIA "Skudru serviss", kura darbība aptver kravu pārvadājumus pa autoceļiem, kā arī būvniecības mašīnu, iekārtu un kravu automobiļu iznomāšanu. Iesniegtais gada pārskats rāda, ka pirmajā darbības gadā uzņēmumā strādājuši 4 darbinieki gūta 17,9 tūkst.EUR peļņa, kas ir par 4,5 tūkstoši eiro lielāka nekā uzņēmuma pirmā gada apgrozījums.

Dabas tēma caurvijusi arī SIA "Raiba pupa", SIA "Četri mamuti", SIA "Banāns", SIA "Pacietīgā govs" u.c. uzņēmumu nosaukumus. Pēdējais no minētajiem uzņēmumiem, proti, SIA "Pacietīgā govs", dibināts 2015.gada 1.decembrī, bet jau šī gada martā izslēgts no PVN maksātāju reģistra.Pie interesanta vārda ticis arī kāds pagājušā gada oktobra sākumā reģistrēts restorānu un mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumu sniedzējs, kuram tā īpašnieki devuši nosaukumu SIA "Es redzu zirgu". Abiem uzņēmējiem, Laurim Streņģem un Ronaldam Undzēnam, šis nav vienīgais piederošais uzņēmums. Abi dala kapitāldaļas arī 2012.gada nogalē reģistrētā SIA "Ezītis miglā" kapitāldaļas.

Neskatoties uz dažādiem radošiem piegājieniem uzņēmumu nosaukumu izvēlē, ik gadu ir uzņēmēji, kuri saviem rūpaliem izvēlas nosaukumus, kurus varētu klasificēt kā "pārbaudīta vērtība" vai "klasika". Tāds noteikti ir arī 2015.gada jūlijā reģistrētā maizes ražošanas uzņēmuma SIA "Mans draugs-nenopietns cilvēks", kas vairumam noteikti asociēsies ar 1975.gada Jāņa Streiča filmu ar tādu pašu nosaukumu. Analizējot SIA "Mans draugs-nenopietns cilvēks īpašnieka", TV sejas Edgara Ludāna līdzšinējo biznesa vēsturi, redzams, ka pamanāmus nosaukumus uzņēmējs izvēlējies arī citiem saviem uzņēmumiem. Tā, piemēram, 2013.gadā Ludāns kopā ar Baibu Legzdiņu dibinājis ēdināšanas jomā strādājošo SIA "Īsa pamācība mīlēšanā", savukārt kopā ar Kristīni Liepiņu tajā pašā gadā izveidojis izklaides un atpūtas jomā strādājošo SIA "Galvenais, lai cilvēks labs".

"Lursoft" dati rāda, ka komiķis Jānis Skutelis savam pirms desmit gadiem reģistrētajam uzņēmumam devis pavisam vienkāršu nosaukumu – SIA "BezNosaukuma", savukārt kādreizējam TV cilvēkam Viesturam Dūlem, kas pēdējos gados dēvējams par Zuargusu, pieder kapitāldaļas uzņēmumā SIA "4.vara bez korupcijas" un SIA "KRŪZO MĒDIJA". Kapitāldaļas vairākos uzņēmumos pieder arī kādreizējam Radio SWH rīta cilvēkam Kasparam Upacierim jeb Ufo, kurš 2010.gadā reģistrējis arī izklaides un atpūtas jomā strādājošo SIA "Pastum Pastum", bet Rīgas Improvizācijas teātra aktieris un "Radio SWH" jokotājs Valdis Sils 2013.gadā dibinājis uzņēmumu ar visai pozitīvu nosaukumu - SIA "Have a good day".

Interesantākie 2015. gadā reģistrēto uzņēmumu nosaukumi:

Janvāris

SIA PEKAUSIS TRADE – Ķekavas novads;

SIA Stranger's Trust – Rīga;

SIA Bad Boy – Rīga;

SIA BlaBla Corporation – Rīga;

SIA APGREITS – Rīga;

SIA Gardais spotiņš – Mālpils novads;

SIA Call me sister – Mārupes novads;

SIA Droša apsardze – Rīga;

SIA Love makeup – Rīga;

SIA Skudru serviss – Ogres novads;

SIA ClickLike – Rīga;

AS University of Millionaires – Rīga;

SIA BI-KI-NI – Rīga;

SIA My choice is to be – Rīga;

SIA Dzīvo Dzīvi – Rīga.

Februāris

SIA Kāpēcītis – Rīga;

SIA KUŠS, Nesaki nevienam – Liepāja;

SIA SMIEKLU JOGA – Rīga;

SIA Zilzobis – Rīga;

SIA FILEJA – Rīga;

SIA Četri mamuti – Rīga;

SIA Pie Jāņa brāļa – Liepāja.

Marts

SIA VILTNIEKS – Rīga;

IK ŪSAS PUTĀSAizkraukles novads;

IK My Chic Wedding – Rīga;

SIA Praktiski zaļš – Gulbenes novads;

SIA Stick with us – Smiltenes novads;

SIA Banāns – Rīga;

SIA TiriPiri – Rīga;

SIA Spriedze – Siguldas novads;

SIA LR čaklās meitenes – Rīga.

SIA OPIS – Ikšķiles novads.

Aprīlis

SIA Spriegums un spēks – Rīga;

IK Kā Oga – Mārupes novads;

SIA Raiba pupa – Rīga;

SIA Stipra ģimene – Liepāja.

Maijs

SIA Dot un Gūt – Babītes novads;

SIA Pentagons – Garkalnes novads;

SIA Let's Do It – Rīga.

Jūnijs

SIA Monkey See Monkey Do – Valmiera;

SIA Kriminālās ekselences fonds – Mārupes novads;

SIA Happy seal company – Rīga;

SIA Fifty fifty – Rīga.

Jūlijs

SIA IZAUGS – Rīga;

IK Nāc piesēdi – Limbažu novads;

SIA Mans draugs-nenopietns cilvēksĀdažu novads.

Augusts

SIA Your happy moment – Rīga;

SIA WHY NOT – Lielvārdes novads;

SIA KaktumaissOlaines novads;

SIA Dreams Come True – Rīga;

SIA You made my day – Rīga;

SIA We do IT! – Rīga;

SIA HELPERIS – Rīga;

SIA VIENMĒR PA CEĻAM – Rīga.

Septembris

SIA Noķer mani – Lielvārdes novads;

SIA right & left brain – Rīga;

SIA Kalashnikov 3D – Rīga;

SIA Es redzu zirgu – Rīga.

Oktobris

SIA Saldais pipars – Rīga;

SIA Antonijas Knābis – Rīga;

SIA PING-WIN – Rīga;

SIA Stress Master – Daugavpils.

Novembris

SIA LIELA DARBĪBA – Jelgava;

SIA 9 ČAKLĀS ROKASSaldus novads;

SIA OTRAIS STĀVS – Jūrmala;

SIA Darwin's theory – Rīga.

Decembris

SIA Pacietīgā govs – Ķekavas novads;

SIA No Līdz – Rīga;

IK ZAĻAIS KOKA ČEMODĀNS – Limbažu novads;

SIA Kokgrauzis – Tukuma novads;

IK PERSIXĶekavas novads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!