Zemo naftas cenu dēļ grūtībās nonākusī Saūda Arābija, glābjot karalistes ekonomiku, apsver valsts lielākās enerģētikas kompānijas "Aramco" privatizāciju, vēsta "CNN Money".

apliecinājusi kompānijas vadība, pieļauta tiek arī valstij piederošo akciju pārdošana biržā jeb IPO, tāpat apdomāti tiekot arī citi varianti, kā atļaut privātiem uzņēmējiem iegūt kompānijas daļas.

"Aramco" ir pasaules lielākā naftas ieguves kompānija. Tā publiski apgalvo, ka tirgū piedāvā 12% no pasaulē iegūtās jēlnaftas. Tāpat uzņēmums lepojas ar lielākajām naftas rezervēm 261 miljarda barelu apmērā, kas ir aptuveni 15% no pasaulē pieejamajiem naftas krājumiem.

Ja patiešām sagaidāma "Aramco" privatizācija, tad kompānijas pārdošana varētu būt mērāma triljonos ASV dolāru un Saūda Arābijā radītais uzņēmums kļūtu par pasaulē lielāko privāto kompāniju, pārspējot pat "Apple" un "Google", lēš "The Economist".

Saūda Arābija pēdējo mēnešu laikā neslēpj, ka, lai cīnītos pret zemo naftas cenu ietekmi un censtos aizpildīt budžeta iztrūkumu, karalistē tiek īstenotas ievērojamas ekonomikas reformas. Piemēram, pagājušajā nedēļā Rijāda paziņoja par degvielas cenu pieaugumu par 50%.

Lai izpildītu pašreizējo budžeta plānu, Saūda Arābijai, kas ir pasaules lielākā naftas eksportētājvalsts, jāpārdod nafta par 106 ASV dolāriem barelā, taču, kā ziņots, cena par barelu "nogāzusies" līdz pēdējo 12 gadu zemākajam līmenim un ir aptuveni 34 ASV dolāri.

Kopš 2011. gada "Arābu pavasara" notikumiem Saūda Arābija ievērojami palielināja sociālās sistēmas budžetu un iedzīvotājiem paplašināja iespējas iegūt dažādus pabalstus, tādējādi cenšoties nodrošināties pret iespējamo protestu turpinājumu Rijādā. Tagad vairākus no šiem pabalstiem var nākties pārskatīt.

Ziņots, ka naftas cenas kopš 2014. gada vidus samazinājušās vairāk nekā par 50%, kas galvenokārt skaidrojams ar pieprasījuma kritumu pasaulē, situāciju Ķīnas akciju tirgū, rekordlielo naftas ieguvi naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalstīs un ASV dolāra vērtības pieaugumu.

Vairāki starptautiski nozares eksperti atzinuši, ka šobrīd naftas industrijā valda krīze. Tā uzņēmuma "Quinto Capital Partners" eksperti prognozējuši, ka naftas cena sasniegs 30 ASV dolāru līmeni par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!