Rīgā 2016.gada investīciju programmas izdevumi plānoti virs 50 miljoniem eiro, kas esot viens no lielākajiem līdzekļu apmēriem pašvaldības vēsturē, preses konferencē par 2016.gadā plānotajām investīcijām žurnālistiem sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Tostarp ap 40 miljonus eiro pašvaldība plāno aizņemties.

"Tas ir viens no lielākajiem apjomiem investīcijām pašvaldības vēsturē," sacīja Ušakovs.

Rīgas domes Īpašuma departamenta pārraudzībā nākamgad dažādos darbos plānots ieguldīt kopumā 30,8 miljonus eiro, no kuriem 3,3 miljoni būs paša departamenta finansējums.

Vislielākā summa - 25,2 miljoni eiro - tiks atvēlēta izglītības un sporta projektiem. Darbi notiks kopumā 60 bērnudārzos un 58 skolās.

Par 8,4 miljoniem eiro Īpašuma departaments nākamgad plāno labiekārtot teritorijas. Tā piecās skolās nākamgad plānots izbūvēt fizisko aktivitāšu laukumus, vērienīgu sporta kompleksu izbūve plānota trijās skolās - Juglas, 84. un 22.vidusskolā, rotaļlaukumus plānots izbūvēt pie 22 bērnudārziem un divām skolām, celiņus plānots remontēt pie 10 bērnudārziem un sešām skolām. Tāpat nākamgad septiņos bērnudārzos plānots izbūvēt nojumes, kā arī ap pieciem bērnudārziem un sešām skolām plānots izbūvēt žogu.

Otrs lielākais departamenta ieguldījums - 3,5 miljonu eiro apmērā - būs veselības iestāžu renovācija - nākamgad turpinās remontēt Rīgas 1.slimnīcu un siltinās Rīgas Dzemdību nama ēku. Šodien pašvaldības amatpersonas masu mediju pārstāvjiem izrādīja telpas, kurās remontu plānots pabeigt vēl līdz janvāra vidum.

0,6 miljonus eiro investīciju programmā nākamgad plānots ieguldīt kultūras iestāžu atjaunošanā, tostarp lifta izbūvei Mazajā ģildē un kultūras un tautas mākslas centrā "Ritums", Paula Jurjāna mūzikas skolas energoefektivitātes pasākumiem.

Drošības iestāžu labiekārtošanā nākamgad plānots ieguldīt 0,7 miljonus eiro. Tostarp paredzēti Valsts un Pašvaldības policijas iecirkņa izbūves darbi Stūrmaņu ielā, ugunsdzēšanas un glābšanas dienesta ēkas fasādes atjaunošanas un izgaismošanas darbi Hanzas ielā, kā arī Valsts policijas Rīgas Ķengaraga iecirkņa Aviācijas ielā siltināšanas darbi.

Būvju sakārtošanā - graustu nojaukšanā un vēsturisko ēku atjaunošanā - nākamgad plānots ieguldīt 0,8 miljonus eiro.

Nākamgad plānots sakārtot arī pilsētvidi. Starp Rīgas izpilddirekciju projektiem nākamgad ir Lucavsalas labiekārtošanas turpināšana posmā no Salu tilta līdz dārziņu kooperatīviem, Juglas promenādes atpūtas vietas izveide, tostarp gājēju ietves gar Juglas kanālu ierīkošana apmēram 850 metru garumā. Tāpat ar papildu infrastruktūru plānots aprīkot AB dambi. Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) pastāstīja, ka to varētu izveidot kā sauļošanās terasi, kā arī izmantot kā platformu kultūras pasākumiem. Tam varētu atvēlēt ap 100 000 eiro. Par 200 000 eiro plānots atjaunot gājēju celiņus Anniņmuižas apkaimē, gājēju celiņus un rotaļu laukumu bērniem plānots izbūvēt Ķīpsalas pludmalē, tam atvēlot ap 100 000 eiro.

2016.gadā Rīgas dome turpinās iekšpagalmu sakārtošanas programmu, atvēlot tam četrus miljonus eiro. Pārdaugavā iekškvartālu remonti turpināsies 30 adresēs, tostarp vairāku pagalmu piebraucamie ceļi tiks sakārtoti Imantā un Zolitūdē. Savukārt Daugavas labā krasta apkaimēs kopumā nākamajā gadā tiks atjaunoti vairāk nekā desmit iekšpagalmi, tajā skaitā Ķengaragā, Pļavniekos un Dārzciemā.

Starp vērienīgākajiem satiksmes projektiem nākamgad plānota Salu tilta pārbūves otrās kārtas darbu projektēšana, Austrummaģistrāles pēdējā posma no Ieriķu līdz Vietalvas ielai izbūves darbu projektēšana. Pēc šī posma īstenošanas kravas transporta plūsma tiks novirzīta tā, lai neskartu pilsētas centru, uzsvēra Reinbahs. Plānots pārbūvēt un atjaunot segumu arī virknei ielu.

Nākamgad plānoti ievērojami ielu seguma atjaunošanas darbi Rīgas maģistrālajā ielā - Brīvības ielā no Brīvības pieminekļa līdz Lāčplēša ielai un no Gaisa tilta līdz Silciema ielai. Plānots atjaunot ielas segumu visā Lāčplēša ielas garumā. Līdzīgi kā tas jau ir uz Krišjāņa Barona ielas, arī Lāčplēša ielā būs bruģa seguma velojoslas. Šāds risinājums izstrādāts, lai velojoslas iekļautos kopējā satiksmes tīklā. Velobraucējiem tiks atvieglota satiksme Turgeņeva ielā, kas savienos Dzirnavu ielas velojoslu ar Spīķeru promenādi un Salu tiltu, skaidro domē.

Būvdarbi nākamgad turpināsies Krišjāņa Barona ielā - visā ielas garumā tiks atjaunots ietvju segums. Savukārt Juglas ielā no Kvēles līdz Malienas ielai tiks atjaunots segums.

Runājot par ielu remontdarbiem, Ušakovs uzsvēra, ka neesot pamata satraukties par šķībajām ietvēm Barona ielā, par kurām iedzīvotāji sūdzējušies sociālajos tīklos - tās pašreiz tā izskatās, jo vēl ir remontdarbu procesā.

Tāpat pašvaldības budžeta līdzekļi 8,5 miljonu eiro apmērā tiks ieguldīti ielu izbūvē un pārbūvē. Rīgas domes Satiksmes departaments plāno izbūvēt ietves, veikt pilnīgu ielu rekonstrukciju un grantēto ielu pārbūvi, kā arī izbūvēt jaunu tiltu pār Bieķengrāvi.

Nākamgad, piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus, cer pārbūvēt arī Gaisa tiltu un Vanšu tiltu, tomēr šie projekti nākamgad nav starp prioritātēm.

Kā ziņots, Rīgas pašvaldības 2016.gada pamatbudžets tiek plānots ar ieņēmumiem 809,3 miljonu eiro apmērā un izdevumiem 809,9 miljonu eiro apmērā, līdz ar to deficīts tiek plānots ap 605 000 eiro apmērā.

Rīgas pašvaldības 2016.gada budžetu pieņems domes sēdē rīt, 15.decembrī, plkst.14 Rātsnama sēžu zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!