Foto: Publicitātes attēls

Ņemot vērā diskusijas, kas saistītas ar nebanku kredītu sektoru, kā arī beidzamā laika aktuālās izmaiņas likumdošanā, ātro kredītu salīdzināšanas portāls Cred24 veica pētījumu par Latvijas iedzīvotāju kredītu noformēšanas paradumiem 2015. gada pirmajos deviņos mēnešos.

Kredītņēmēju portrets

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, nebanku kreditēšanas sektora pakalpojumi populārākie ir gados jaunāku cilvēku vidū. Visvairāk kredītu noformē personas vecumā no 25 līdz 35 gadiem - šādu vecuma kategoriju norādījuši mazliet vairāk kā trešā daļa jeb 34 % no visiem respondentiem. Ātros kredītus iecienījuši arī 18 - 24 gadu vecumu sasnieguši jaunieši - statistika rāda, ka tie sastāda 33% no apjautātajiem. Pieaugot kredītņēmēju vecumam, ātro kredītu popularitāte mazinās - piemēram, 23% respondentu ir vecumā no 36 līdz 45 gadiem, 9% - vecumā no 46 līdz 55 gadiem, savukārt tikai 2% no aptaujātajiem ir 56 vai vairāk gadus veci.

Kas attiecas uz kredītņēmēju ienākumu līmeni, trešā daļa jeb 33% no visiem respondentiem norādījuši, ka beidzamo deviņu mēnešu laikā viņu vidējais ienākumu līmenis pēc nodokļu nomaksas sasniedzis vismaz 500 eiro. Tikai 9% no aptaujas dalībniekiem atzīst, ka viņiem oficiālu ienākumu nav.

Savukārt noformēto kredītu summas ir salīdzinoši nelielas - vispopulārākie bijuši īstermiņa kredīti līdz EUR 150 apmērā, tādu summu aizņēmušies 33% aptaujāto. Nedaudz lielāki kredīti - 151 līdz 200 eiro apmērā - bijuši noderīgi mazliet mazākam respondentu skaitam - 29%.

Atbildot uz jautājumu par ātro kredītu priekšrocībām, kuras kredītņēmēju vidū novērtētas visvairāk, kā pirmo jāmin iespēju to saņemt ātri - šo kā galveno iemeslu kredīta noformēšanai min 50% respondentu, otrā vietā atstājot iespēju kredītu noformēt bez liekām formalitātēm. To par labāko priekšrocību atzīst 28% aptaujāto.

Aizņemas atbildīgi

Respondentu sniegtās atbildes ļauj secināt, ka ātro kredītu noformētāji kopumā spēj uzņemties atbildību par saviem lēmumiem. Vairāk kā puse jeb 51% no respondentu kredītu noformējuši neplānotās situācijās, 22% - ikdienas tēriņu segšanai, bet 14% iepriekš paredzētu izdevumu segšanai. Mazāk atbildīgi bijuši tikai 13% no visiem aptaujātajiem - šajos gadījumos kredīts noformēts citu aizdevumu atmaksai vai izklaidēm.

Kas attiecas uz kredīta atmaksu, 59% respondentu atzīmē, ka kredītu atmaksājuši līgumā noteiktajā termiņā vai pirms tā, savukārt 29% izmantojuši kredīta atmaksas termiņa pagarināšanas iespēju. Ar kredīta atmaksu problēmas radušās 22% kredīta ņēmēju, kas ir tikai mazliet vairāk kā 5 daļa no visiem respondentiem.

Cred24 - gudriem lēmumiem

Ātro kredītu salīdzināšanas portāls Cred24 tika izveidots 2011. gadā un tā misija ir palīdzēt pieņemt gudrus un izdevīgus lēmumus brīžos, kad steidzami nepieciešams finansiāls atbalsts. Tas arī ir izdevies - ar portāla palīdzību salīdzināti un noformēti jau vairāk kā 13 7000 kredītu. Turklāt Cred24 atbalstu kredītu izvēlē novērtē ne tikai Latvijā - portāls darbojas arī Lietuvā, Polijā un Lielbritānijā, nodrošinot labāko aizdevēju salīdzināšanu. Drīzumā šo iespēju izmantot varēs arī Bulgārijas iedzīvotāji.

Cred24 ir neatkarīgs ātro kredītu eksperts, kas portāla apmeklētājiem piedāvā ne tikai ērtības, bet arī atgādina par atbildīgu un pārdomātu aizņemšanos. Šī iemesla dēļ vietnē pieejami lietotāju ātrai un ērtai analīzei visi Latvijas ātrie kredīti, kurus ikviens apmeklētājs var salīdzināt pēc dažādiem kritērijiem. Papildus pieejama arī cita būtiska informācija - Cred24 darbinieki ik dienas analizē ātro kredītu piedāvājumus, izmaiņas likumdošanā un jaunāko nebanku kreditēšanas faktorā, lai ikviens kredītņēmējs būtu informēts un nepieciešamības gadījumā izdarītu gudru izvēli.

Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt kredītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!