Foto: Publicitātes foto
"Vitol" grupā ietilpstošais "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin") pēc obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma ieguvis vēl 5,025 miljonus holdingkompānijas "Ventspils nafta" (VN) akciju, liecina kompānijas paziņojums biržai "Nasdaq Riga"

Tādejādi kopumā "Euromin" pieder 103 395 234 VN akciju, kas veido 98,96% no kopējā akciju skaita.

Citiem īpašniekiem joprojām pieder 1 084 285 VN akcijas, jeb 1,04% no kopējā akciju skaita. Par šīm akcijām tagad "Euromin" būs jāizsaka galīgais akciju atpirkšanas piedāvājums.

Aģentūras BNS aprēķini lieciena, ka tādejādi "Euromin" obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma laikā par VN akcijām ir samaksājis 22,9 miljonus eiro.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) oktobra vidū atļāva "Euromin" izteikt VN obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu. Komisija noteica, ka akciju atpirkšanas piedāvājumā vienas akcijas cena ir 4,56 eiro, kas bija krietni lielāka nekā "Euromin" prospektā piedāvātā cena - 3,12 eiro.

Vēlāk "Euromin" pārstāvji norādīja, ka FKTK veiktais VN novērtējums, vērtējot obligāto akciju atpirkuma piedāvājumu, ir neprecīzs un neatbilst starptautiski atzītiem grāmatvedības standartiem un Eiropas Savienības (ES) direktīvai. ""Euromin" ir pienākums izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, bet to var izdarīt tikai saskaņā ar FKTK noteikto akcijas atpirkuma cenu, kurā ņemti vērā iestādes aprēķini. "Euromin" ir informējis VN, ka šis atkārtotais un nosacījumam pakļautais akciju atpirkuma piedāvājums ir izteikts "spiediena apstākļos", apzinoties, ka pretējā gadījumā tiktu ierobežotas "Euromin" likumīgās akcionāra tiesības," sacīts kompānijas paziņojumā.

Pēc "Euromin" pārstāvju vēstītā, kompānija nodos šo FKTK lēmumu izvērtēšanai Latvijas administratīvajām tiesām un, ja nepieciešams arī Eiropas Savienības Tiesai.

Savukārt FKTK vēlāk informēja, ka vērsusies policijā par iespējamu iekšējās informācijas izmantošanu un tirgus manipulācijām darījumos ar VN akcijām. "Sākotnējās pārbaudes rezultātā, tajā skaitā, izvērtējot "Nasdaq Riga" un bankas sniegto informāciju, FKTK secināja, ka viena ieguldītāja darbībās ir saskatāmas iekšējās informācijas izmantošanas un tirgus manipulāciju pazīmes. Ņemot vērā šī ieguldītāja darījumu apjomu un raksturu, FKTK secināja, ka šo darījumu rezultātā ir radīts būtisks kaitējums – ir nodarīts ievērojams mantiskais zaudējums un apdraudētas vēl citas ar likumu aizsargātās intereses," sacīja komisijā.

FKTK pārbaudi par iespējamu tirgus manipulāciju un iekšējās informācijas izmantošanu sāka tāpēc, ka VN paziņojumu par "Euromin" sāktajām sarunām ar "Latvijas Naftas tranzīts" par tā 43,25% līdzdalības VN iegādi publiski izplatīja tikai 13.septembrī, bet akciju cena strauji pieauga dažas dienas iepriekš.

"Euromin" obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma prospekta parakstīšanas dienā kopumā piederēja 98 370 065 VN akcijas, kas veido 94,15% no kompānijas pamatkapitāla. VN kapitālu veido 104 479 519 akcijas 1,4 eiro nominālvērtībā.

VN ir tranzītbiznesa jomā orientēta koncerna centrālā holdingsabiedrība, kuras darbības uzdevums ir ieguldījumu pārvalde meitassabiedrībās. VN koncerna darbība ir vērsta uz naftas un tās produktu pārkraušanu; naftas un tās produktu transportēšanu pa cauruļvadiem, kā arī uz kuģošanas biznesu. VN akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!