Foto: DELFI
AS "Ventspils Nafta" (VN) 43% akciju pārdošana "Vitol" grupas uzņēmumam "Euromin Holdings Limited" ir citu akcionāru apzagšana īpaši lielā apmērā, intervijā laikrakstam "Diena" sacījis Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Viņš uzsver, ka obligātā atpirkuma cena "Ventspils naftas" akcijām, ko nosaka Finanšu un kapitāla tirgus komisija, ir 4,56 eiro par akciju.

""Latvijas Naftas tranzīts" pārdeva tādu akciju daudzumu, kas pircējam nodrošina ne tikai vairāk nekā 50%, bet pat vairāk nekā 75% no "Ventspils naftas" akcijām. Jāņem vērā arī tas, ka "Ventspils naftai" jāsaņem 160 miljonu dolāru liela samaksa par pirms desmit gadiem pārdoto pusi "Ventspils Naftas" termināla akciju. Līdz ar to šie 4,56 eiro būtu vēl jāreizina ar koeficientu 1,3," rēķina Lembergs.

"Tādā gadījumā iegūsiet 5,928 eiro. Ja no tā atņemsiet 1,77, par ko "Latvijas Naftas tranzīts" un konkrēti Ģenerālprokuratūras uzticamības persona Rudolfs Meroni realizēja katru akciju, un pareizinām to ar vairāk nekā 45 miljoniem akciju, tad starpība veido aptuveni 187 miljonus eiro. Tātad "Latvijas Naftas tranzīta" dalībniekiem, tajā skaitā arī netiešajiem, kā patīk prokuratūrai izteikties, būs nodarīta skāde par šiem 187 miljoniem," turpina Lembergs.

Savus zaudējumu no šī darījuma Lembergs gan neesot rēķinājis.

"Man tur personīgi nav nekas liels. Bet ir cilvēki, kam nodarīta ļoti būtiska skāde. Jo 187 miljoni arī Saūda Arābijas princim ir nauda. Tas ir visu laiku skandalozākais darījums, pēc manām domām. Par 80 miljoniem pārdeva to, kas maksā apmēram 270 miljonus," intervijā laikrakstam norāda Lembergs.

"Delfi" jau ziņoja, ka 21. oktobrī apgrozījums ar "Ventspils nafta" akcijām sasniedza rekordu – 19,573 miljonus eiro. Iepriekš lielākais vienas dienas apgrozījums ar šīm akcijām tika fiksēts 2003. gada 2. aprīlī, kad VN akcijas tika tirgotas 7,2 miljonu latu jeb 10,2 miljonu eiro vērtībā.

Lielā interese par VN akcijām ir saistīta ar tās lielākā akcionāra "Euromin" izteikto akciju atpirkšanas piedāvājumu mazākuma akcionāriem, no kuriem liela daļa pašlaik izvēlējusies akcijas pārdot caur biržu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!