Foto: LETA

Divi no Zolitūdes krimināllietā iesaistītajiem uzņēmumiem, pret kuriem vērsti piespiedu ietekmēšanas līdzekļi, pērn izveidojuši jaunas firmas, atklājis LTV raidījums "de facto".

Uzņēmumu pārstāvji savulaik, visticamāk, centušies pasargāt sevi no iespējamiem mantu arestiem un iespējamas naudas zaudēšanas.

Arhitekts Andris Kalinka bija Zolitūdē sagruvušā lielveikala projekta autors un ir viens no apsūdzētajiem, tā dēvētajā, Zolitūdes krimināllietā. Pie atbildības tiks saukts arī viņam daļēji piederošais uzņēmums ,,Kubs". Pēc veikala "Maxima" sabrukšanas Zolitūdē, saruka arī uzņēmuma apgrozījums. Pērn tas bija 322 308 eiro, savukārt 2013. gadā - 634 395 eiro. Tomēr tas ir mānīgi, jo "de facto" izpētītais liecina, ka "Kubs" savu darbību pamazām pārceļ uz citu kompāniju.

Pagājušā gada sākumā tika reģistrēts jauns SIA "BB studija". Uzņēmuma birojs atrodas tajā pašā vietā, kur ,,Kubs". "BB studija" īpašniece ir Baiba Ubaviča. Viņa ir Andra Kalinkas māsas meita. Pārbaudot, kurš reģistrējis "BB studija" domēnu, atklājas Kalinkas e-pasta adrese. Tāpat Kalinka ikdienā pārvietojas ar BMW markas automašīnu, kas reģistrēta kā "BB studijas" īpašums. Līdz ar to abu uzņēmumu saistība ir nepārprotama. Pērn "BB Studijas" apgrozījums bijis 164 825 eiro. Iespējams, ka daļu no ienākumiem nodrošināja arī arhitektu firmas "Kubs" agrākais klients.

Uz to, ka abi uzņēmumi ir saistīti norāda arī tas, ka arhitekte un "Kubs" līdzīpašniece Dace Putniņa strādājusi "BB Studijas" interesēs. "BB studija" nodibināta vien dažus mēnešus pēc traģēdijas Zolitūdē un pirms (kriminālprocesa ietvaros) uzņēmumiem uzlika mantas arestus, kā arī pirms tam, kad personām piemēroja aizdomās turamā statusus. Tas "de facto" licis pieļaut, ka šis varētu būt bijis mēģinājums pasargāt Kalinku ģimenes ienākumus. Turklāt līdzīgā mēģinājumā Kalinkus pieķēra apmēram nedēļu pēc "Maximas" sagrūšanas. Toreiz uz citu uzņēmumu pārreģistrēja četrus smalkus auto. Kad iespējamā shēma atklājās, mašīnas nonāca atpakaļ "Kubs" īpašumā, atgādina raidījums.

Abu uzņēmumu kopējā birojā Kalinku raidījumam "de facto" neizdevās satikt. Taču tur sastaptā darbiniece solīja, ka viņš noteikti piezvanīšot uz "de facto" atstāto tālruņa numuru, taču Kalinka nepiezvanīja.

Raidījums atgādina, ka "Kubs" ir cieši saistīts ar vēl vienu "Zolitūdes lietā" iesaistīto uzņēmumu. Arhitekte un "Kubs" līdzīpašniece Dace Putniņa ir būvuzņēmuma "Re&Re" viena no īpašniekiem - Didža Putniņa - sieva. Turklāt "Re&Re", līdzīgi kā "Kubs", pēc "Maxima" sagrūšanas, visticamāk, mēģinājis radīt paralēlu uzņēmumu.

Pērn augustā tika reģistrēta akciju sabiedrība "RERE grupa". Tās padomē ir "Re&Re" līdzīpašnieki Putniņš un Ainārs Pauniņš. Taču īpašnieku struktūra savāda. "Lursoft" datu bāzē norādīts, ka "RERE grupas" akciju turētājs ir "Re&Re Capital". Savukārt tas pieder - "RERE Grupa". Jaundibinātā uzņēmuma pārstāvji intervijai nepiekrita.

Savukārt rakstiski uz "de facto" jautājumu, vai šīs shēmas mērķis ir slēpt patiesos labuma guvējus un laikus pasargāt esošo uzņēmumu no iespējamā mantas aresta, pēc būtības tā arī neatbildēja: ,,Vēl pirms 2013. gada notikumiem SIA RE&RE izstrādāja attīstības stratēģiju, un tika uzsākta reorganizācija ar mērķi panākt efektīvāku uzņēmuma pārvaldības modeli un sniegt kvalitatīvākus pakalpojumus. 2014. gadā šis plāns tika turpināts un rezultātā tika izveidota AS RERE GRUPA. RERE GRUPA ir slēgta akciju sabiedrība, un mēs neesam tiesīgi sniegt informāciju par akciju sabiedrības akcionāriem."

Raidījums norāda, ka "RERE Grupa" šogad sākusi pelnīt un tajā ietilpstošie uzņēmumi sāk uzvarēt iepirkumu konkursos. Tā iegūts pasūtījums 522 911 eiro apmērā no Salaspils novada domes, bet par 937 393 eiro uzņēmums rekonstruēs stacionāra "Gaiļezers" ambulatoro daļu. Taču joprojām ienesīgāks ir plašāk zināmais "Re&Re". Tā īpašumiem izmeklēšanas laikā lūdza uzlikt mantas arestu. Taču rezultātā šādu lēmumu nepieņēma. ,,Ja tiks konstatēta viņu vaina, tad viņi sekas saprot un apzinās, bet piespiedu līdzeklis šobrīd var paralizēt vai būtiski ierobežot komercdarbība," norādījis zvērināts advokāts, "Re&Re" juridiskais pārstāvis Uģis Grūbe.

"Re&Re" uzņēmumi arī pēc 2013. gada 21. novembra notikumiem turpināja uzvarēt valsts un pašvaldību iepirkumos. 4 448 595 eiro par Olaines cietuma būvniecību, 3 177 146 eiro par Saldus stadiona rekonstrukciju, 2 129 886 eiro par korpusa rekonstrukciju Psihiatrijas un narkoloģijas centrā, vēl 1 422 393,63 eiro par NBS Kājnieku skolas kazarmu renovāciju, kā arī 2 197 159 eiro par papildu darbiem jau iesāktos projektos. Kopumā pasūtījumos no valsts un pašvaldībām "Re&Re" uzņēmumi nepilnos divos gados ieguvuši 13 375 181 eiro.

Turklāt pēc neveiksmīgās pieredzes veikala "Maxima" būvniecībā, arī tajā iesaistīto uzņēmumu sadarbība nav pārtrūkusi. Pirms diviem ar pus gadiem Stradiņa slimnīca jaunā korpusa projektēšanu un celtniecību noslēdza līgumu ar pilnsabiedrību "SBRE", kurā ietilpst būvuzņēmumi "Skonto būve" un "Re&Re". "de facto" izpētījis, ka materiālus objektam piegādājis uzņēmums "Vikom".

Arī sagruvušā veikala "Maxima" būvniecības laikā "Vikom" pildīja "Re&Re" pasūtījumu. Toreiz "Vikom" objektam Zolitūdē piegādāja metāla konstrukcijas. Tas, ka "Vikom" ir viens no materiālu piegādātājiem arī slimnīcas jaunā korpusa celtniecībā, atrodams uzņēmuma mājas lapā. Taču tā vadītājs runāt par to nevēlas, vien norādot, ka Stradiņu slimnīcas būvniecībā sadarbojoties nevis ar "Re&Re", bet gan ar "Skonto būvi". Zolitūdes lietā "Vikom" nav apsūdzēto juridisko personu vidū. Taču "Vikom" nolīgtā apakšuzņēmuma "Monce" īpašnieks Viktors Ivanovs jau sodīts. Apsūdzība gan nebija par "Monce" darbu - tērauda konstrukciju stiprināšana objektā, - bet gan par speciālista parakstu viltošanu dokumentos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!