Foto: F64
Šā gada augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, Latvijā saražotās elektroenerģijas biržas cena saruka par 16%, liecina AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) apkopotā informācija.

Savukārt, salīdzinot ar šā gada jūlija datiem, augustā vidējā elektroenerģijas biržas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 46,4 eiro par megavatstundu (MWh) jeb par 5% lielāka.

Latvijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas biržas nākamās dienas diennakts elektroenerģijas cena svārstījās no 5,2 eiro par MWh līdz 77,1 eiro par MWh. Latvijas apgabala cena nedaudz vairāk kā ceturtdaļu no mēneša stundām bija vienāda ar Igaunijas tirdzniecības apgabala cenu, bet jūlijā šis periods bija 24% no visām mēneša stundām.

No elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas viedokļa augusts bija īpašs ar to, ka tika sasniegta šī gada augstākā cena stundas griezumā - 77,14 eiro par MWh, dienas greizumā - 60,5 eiro par MWh un mēneša griezumā - 46,4 eiro par MWh.

Augustā vidējā Igaunijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cena bija 31,2 eiro par megavatstundu, kas bija par 11% augstāka nekā jūlijā, bet, salīdzinot ar 2014.gada augustu, par 20% zemāka. Salīdzinot mēneša elektroenerģijas stundas cenu starp Igauniju un Somiju, var secināt, ka cena bija vienāda 99% no augusta stundu skaita, kas, salīdzinot ar jūliju, ir pieaugums par sešiem procentpunktiem. Igaunijas tirdzniecības apgabalā 2015.gada 12.augustā tika sasniegta šīgada augstākā biržas "Nord Pool Spot" Igaunijas tirdzniecības apgabala ikstundas elektroenerģijas cena, kas bija 77,14 eiro par MWh.

Augustā vidējā Lietuvas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cena bija 46,4 eiro par MWh, kas bija par 5% augstāka nekā jūlijā, bet, salīdzinot ar 2014.gadu, par 16% zemāka. Salīdzinot mēneša stundas cenu starp Latviju un Lietuvu, var secināt, ka cena bija vienāda 100% no augusta stundu skaita, kas ir bez izmaiņām, salīdzinot ar jūliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!