Foto: LETA

Saeima ceturtdien trešajā, galīgajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt naktīs un nosakot nokavējuma procentu griestus.

Patērētāja kreditēšanas līgumu nebūs iespējams noslēgt no plkst. 23:00 līdz 07:00.

Deputāti arī atbalstīja priekšlikumu, kas paredz noteikt, ka turpmāk kredīta kopējās izmaksas patērētājam tiks diferencētas atkarībā no kredīta izmantošanas ilguma. Proti, no 1. līdz 7.  kredīta izmantošanas dienai kopējās izmaksas nevarēs pārsniegt 0,55% dienā no kredīta summas, no 8. līdz 14.dienai tās nevarēs pārsniegt 0,25% dienā, bet, sākot ar 15. kredīta izmantošanas dienu - 0,2% dienā.

Kredītiem, kuri jāatmaksā pēc pieprasījuma vai kuru izmantošanas termiņš pārsniedz 30 dienas, par neatbilstošām tiks uzskatītas tādas aizdevuma kopējās izmaksas, kuras pārsniegs 0,25% dienā no kredīta summas. Šie ierobežojumi netiks piemēroti aizdevumiem, kuriem kā nodrošinājums tiek ieķīlāta kāda lieta.

Jānorāda, ka iepriekš šie ierobežojumi nebija paredzēti arī kredītiem, kuru summa ir mazāka par 100 eiro, bet vēlāk deputāti vienojās normu mainīt.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas (EM) iepriekš skaidroto kredīta kopējās izmaksas patērētājam ir procenti, komisijas nauda, nodevas un jebkādi citi maksājumi, kas patērētājam jāmaksā saistībā ar kreditēšanas līgumu un kas ir aizdevējam zināmi, izņemot zvērināta notāra izmaksas.

Likuma grozījumi arī paredz, ka no aizņēmēja nevarēs pieprasīt nokavējuma procentus, ja to apmērs kreditēšanas līgumā būs noteikts lielāks par 36% virs aizņēmuma likmes gadā.

Iepriekš arī tika nolemts, ka patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju uzraudzību un kontroli īstenos Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), taču tagad šī norma svītrota un uzraudzība arī turpmāk būs Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) rokās.

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Jau vēstīts, ka iepriekš vairāki sportisti vēstulēs aicināja neierobežot ātro kredītu sniedzējus, taču koalīcijas partijas solīja šos aicinājumus neņemt vērā.

Ātro kredītu izsniedzēju aizstāvībai pievienojies
divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs
un Latvijas BMX riteņbraukšanas izlases vecākais treneris Ivo Lakučs, skeletonisti Martins un Tomass Dukuri un viņu tēvs, treneris Dainis Dukurs, kā arī pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, Latvijas "SMScredit.lv Virslīga", šķēpmetējs Ainārs Kovals u.c.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!