Foto: DELFI

Ekonomikas ministrija (EM) dalībai starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015" līdz 2014.gada 31.decembrim ir nelietderīgi izlietojusi valsts budžeta līdzekļus 1 316 647 eiro apmērā, secinājusi Valsts kontrole (VK).

VK revīzijā par EM 2014.gada pārskata sagatavošanas pareizību norāda, ka EM, gatavojoties dalībai starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015", jau 2013.gadā radīja vidi valsts budžeta līdzekļu nelietderīgam izlietojumam, jo ministrija būtiski novilcināja svarīgāko aktivitāšu izpildi, nenodrošinot Latvijas paviljona būvniecībai nepieciešamo laiku, noslēdza Latvijas interesēm neatbilstošu līgumu par Latvijas paviljona tehniskā projekta izstrādi, neiekļaujot tajā nosacījumu par paviljona tehniskā projekta atbilstību pasūtītājam pieejamajam finansējumam.

VK norāda, ka EM ar izstādes organizēšanu saistīto iepirkumu izsludināja sešus mēnešus vēlāk un pabeidza astoņus mēnešus vēlāk, nekā sākotnēji plānots, un līgumā noteica Latvijas paviljona tehniskā projekta izstrādes termiņu 11 mēnešus vēlāk, nekā sākotnēji tika plānots. Tāpat EM pasūtīja tāda Latvijas paviljona tehniskā projekta izstrādi, kura pirmās versijas aplēstās būvizmaksas 4 269 940 eiro apmērā gandrīz trīs reizes pārsniedza būvniecībai piešķirto finansējumu (1 520 192 eiro), radot nepieciešamību atkārtoti pārstrādāt tehnisko projektu.

Savukārt Latvijas paviljona tehniskā projekta otrās versijas aplēstās būvizmaksas 2 868 197 eiro apmērā gandrīz divas reizes pārsniedza būvniecībai piešķirto finansējumu. Savukārt iepirkumā par Latvijas paviljona būvniecību pretendentu piedāvātā līgumcena pārsniedza sešu miljonus eiro, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedza tehniskā projekta otrās versijas aplēstās izmaksas un gandrīz četras reizes pārsniedza izstādes paviljona būvniecībai piešķirto finansējumu.

Tāpat VK ieskatā EM ir noslēgusi tādu "Expo Milano 2015" producēšanas līgumu ar komandītsabiedrību "Expo 2015", kas ir radījis šķēršļus līguma izpildes gaitā radīto darbu izmantošanai citiem mērķiem izvērtēšanai, kā arī nodevumu izvērtēšanai, lai pēc iespējas mazinātu nelietderīgi izlietoto līdzekļu apmēru, jo līgums nenodrošina iespēju EM izsekot katrā posmā veicamajam darbu apjomam un līgumcenu atbilstībai.

Noslēdzot tehniskā projekta izstrādāšanas līgumu ar "Expo 2015", EM jau 2013.gada decembrī radīja būtiskus riskus projekta sekmīgai īstenošanai par pieejamo finansējumu un nepieciešamajā termiņā - līdz starptautiskās izstādes atklāšanai šā gada 1.maijā.

Revīzijā konstatēts, ka "Expo Milano 2015" projektam EM līdz 2014.gada 31.decembrim izlietojusi 1 314 190 eiro, no kuriem Latvijas paviljona tehniskā projekta izstrādei (ieskaitot tāmes aprēķinu) izlietoti 186 339 eiro, Latvijas paviljona pamatu izbūvei - 172 513 eiro, producēšanas līguma aktivitāšu izpildei - 851 867 eiro, projekta vadītāja un projekta vadītāja asistenta atlīdzībai - 76 599 eiro, bet komandējumiem līdz 2014.gada 31.decembrim izlietoti 26 872 eiro. Savukārt 2015.gadā komandējumiem izlietoti 2457 eiro.

Lai turpmāk nodrošinātu nozīmīgu projektu sekmīgu vadību un novērstu valsts budžeta līdzekļu nelietderīgu izlietošanu, VK ministrijai iesaka izveidoto iekšējās kontroles sistēmu lielu starptautisku projektu plānošanai un izpildes uzraudzībai, kā arī, pamatojoties uz veikto izvērtējumu, pilnveidot iekšējās kontroles sistēmu.

Jau ziņots, ka valdība šā gada sākumā lēma, ka Latvija šogad nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas maijā sākās Itālijas pilsētā Milānā.

Iepriekš noslēgtie līgumi par Latvijas dalību izstādē "World Expo 2015" paredzēja valsts kopējos izdevumus aptuveni 5,6 miljonu eiro apmērā. Ar komandītsabiedrību "Expo 2015" bija noslēgts 3,3 miljonus eiro vērts līgums par paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu, projekta vadībai atvēlēti 700 000 eiro, bet paviljona būvniecībai - 1,6 miljoni eiro.

Pāris mēnešu pēc valdības lēmuma komandītsabiedrībā "Expo 2015" informēja, ka EM vairāk nekā piecus mēnešus nav norēķinājusies ar "Expo 2015" par padarītajiem darbiem Latvijas dalībai pasaules lielākajā izstādē "Expo" Milānā 185 000 eiro apjomā. 13.maijā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā tika ierosināta pirmā lieta - komandītsabiedrības "Expo 2015" prasība pret EM par līgumsaistību izpildi.

Savukārt šā gada maijā publiskotajā inventarizācijas komisijas ziņojumā par Ekonomikas ministrijas (EM) un komandītsabiedrības "Expo 2015" noslēgto līgumu izpildi tika konstatēts, ka kopumā vairāk nekā 91% no komandītsabiedrības "Expo 2015" veiktajiem maksājumiem jeb 777 685 eiro no 851 867 eiro ir uzskatāmi par nepamatoti veiktiem, ņemot vērā nodevumu neesamību vai to apšaubāmo kvalitāti, kā arī izmaksu pamatojošo dokumentu trūkumu.

Inventerizācijas komisija konstatēja, ka "Expo 2015" nav iesniedzis pakalpojumu izmaksu pamatojošus dokumentus ne par pabeigtām aktivitātēm, ne arī darbiem, kas ir sākti un apmaksāti atbilstoši pieņemšanas-nodošanas aktā sniegtajam aprakstam, kuru faktisko izpildes apjomu nav iespējams identificēt. Līdz ar to nebija iespējams novērtēt, vai izmaksas atbilst godīgai komercpraksei. Atsevišķiem darbiem, kuriem pieņemšanas-nodošanas akta aprakstā pakalpojumu sniedzējs ir norādījis trešo pušu izmaksas, komisija norāda uz nepamatoti lielām administratīvajām izmaksām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!