Foto: Publicitātes foto

Saeimas lēmums ātro kredītu sniedzēju uzraudzību un kontroli nodot Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) ir pārsteidzīgs, portālam "Delfi" norādīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju informēšanas un komunikācijas daļas vadītāja Sanita Gertmane.

PTAC Saeimas atbalstītos Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumus vērtē divējādi - no vienas puses ir gandarījums par to, ka akceptēti priekšlikumi par ātro kredītu izmaksu ierobežojumiem patērētājiem, bet no otras puses akceptētais priekšlikums saistībā ar patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju uzraudzības un kontroles funkcijas nodošanu FKTK esot pārsteidzīgs. 

"Tas, ka priekšlikums par funkciju nodošanu tika iepriekš noraidīts, bet ceturtdien akceptēts, uzdod daudz jautājumu, kuru atbilde, visticamāk, saistīta ar nebanku nozares lobiju," min PTAC.  

PTAC uzsver, ka no pašreizējās likuma grozījumu redakcijas nav skaidrs, kādas tieši funkcijas ir paredzēts nodot FKTK. Vienlaikus PTAC vērš uzmanību uz to, ka līdzšinējās labi funkcionējošās nebanku kredītdevēju licencēšanas un uzraudzības sistēmas sadrumstalošana var negatīvi ietekmēt šī tirgus segmenta uzraudzību un radīt nopietnus finanšu riskus patērētājiem.

PTAC atgādina, ka nebanku patērētāju kreditētāju uzraudzības sistēma jau sākotnēji tika veidota tā, lai aizsargātu patērētāju intereses un nodrošinātu patērētāju pietiekama informēšanu, maksātspējas vērtēšanu, negodīgas komercprakses novēršanu, patērētāju sūdzību izskatīšanu u.c. 

Gandrīz četru gadu laikā šī licencēšanas un uzraudzības sistēma sevi esot attaisnojusi, jo PTAC ir panācis daudzus uzlabojumus nozarē - aizņēmēju maksātspējas vērtēšanu, līguma noteikumu maiņu, kā arī līgumsodu piemērošanas prakses maiņu par labu patērētājiem.

Pirms licenču izsniegšanas un pārreģistrācijas PTAC regulāri pārbauda uzņēmumu iekšējās kārtības, mājas lapās sniegto informāciju, arī patērētājiem piedāvātos līgumu projektus u.c. Tāpat PTAC veicis vairāk nekā 100 pārbaudes pakalpojumu sniegšanas vietās, lai pārbaudītu normatīvajos aktos noteikto prasību ievērošanu. 

PTAC arī izvērtē ātro kreditētāju darbību un reklāmas, izskata patērētāju sūdzības, analizē tirgus statistikas datus, sniedz priekšlikumus normatīvo aktu pilnveidošanai, izskata administratīvās lietas par nelicencētu patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanu un veic daudz citu funkciju, lai novērstu iespējamos pārkāpumus, kas saistīti ar patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanu.

Turklāt lielu daļu nosaukto funkciju, kas saistītas ar patērētāju kreditēšanu, PTAC veic arī attiecībā uz kredītiestādēm.

Pašlaik PTAC veic nopietnu darbu, lai uzlabotu  maksātspējas izvērtēšanu, kā arī mainītu kredītu devēju reklāmas praksi.

Arī Saeimas otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi sagatavoti, Ekonomikas ministrijai sadarbojoties ar PTAC kā nozares uzraugošo institūciju.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt no plkst. 23:00 līdz 07:00.

Saeima negaidīti atbalstīja arī priekšlikumu par to, ka patērētāju
kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju uzraudzību un kontroli īsteno FKTK
. Atbildīgā komisija to iepriekš noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!