Foto: Saeimas administrācija

Nebanku kreditētāji aicina Saeimu neatbalstīt Ekonomikas ministrijas (EM) virzītās izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz noteikt pakalpojuma cenu, informē nebanku kreditētāju "4finance", "Cream Finance" un "Lateko līzings" pārstāvji.

"Pirms lēmuma pieņemšanas nozares uzņēmumi lūdz veikt kvalitatīvu ekonomisko analīzi gan par likumprojekta ietekmi uz nebanku kreditēšanas nozari, gan attiecībā uz finanšu resursu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem," norādīja nebanku kreditētāji, atzīmējot, ja tiks pieņemti EM virzītie grozījumi, nozare piedzīvos 70% kritumu.

"Pastāv reāls risks, ka tie Latvijas iedzīvotāji, kuriem steidzami būs nepieciešams īstermiņa finansējums, būs spiesti aizņemties uz ilgāku termiņu lielākas summas nekā nepieciešams, kas faktiski palielinās viņu izmaksas. (..) Lielbritānijā īstermiņa kredīti maksā 24% mēnesī, ASV - līdz 60%, Spānijā - 24%, savukārt Latvijā šobrīd mēs piedāvājam kredītus par 10% mēnesī, kas ir viena no zemākajām likmēm 10 valstīs, kurās mēs strādājam. Šo cenu ir noteicis tirgus," sacīja "4finance" valdes priekšsēdētājs un "4finance" grupas uzņēmumu vadītājs Kīrans Donelijs (Kieran Donnelly).

Savukārt "Cream Finance" grupas valdes loceklis Patriks Koeks (Patrick Koeck) norādīja, ka nav ņemti vērā riski, ko sev līdzi nes pakalpojuma cenas ierobežošana. "Pirmkārt, ir jāsaprot, ka cilvēkiem vairs nebūs pieejami mazi aizdevumi uz īsiem termiņiem, kā rezultātā cietīs patērētājs. Nav arī skaidrs, kāpēc EM tik ļoti vēlas iedzīvotājus pieradināt pie regulāriem kredītmaksājumiem, uzstājot uz atmaksas veikšanu vairākos maksājumos. Mikrokredītu būtība ir aizņemties nelielu summu un uz īsu termiņu. Jāņem vērā arī tas, ka Latvijā jau šobrīd ir vieni no lētākajiem īstermiņa kredītiem. Otrkārt, ārvalstu prakse parāda, ka pārmērīgi ierobežojot legālos uzņēmumus, veidojas nelegālais tirgus. Nelegālu kredītu izsniegšanu no ārvalstīm apkarot ir ļoti grūti, process ir ārkārtīgi sarežģīts, laikietilpīgs un lēns," viņš sacīja.

Arī "Lateko līzinga" vadītāja Olga Kislicka atzīmēja, ka EM ierēdņi neapzinās iespējamās sekas, ko radīs likumprojekts. "Pat tajās valstīs, kur pakalpojuma cena ir ierobežota, regulators rūpīgi vērtēja situāciju, lai netiktu iznīcināta konkurence. Ja lielie uzņēmumi spēs restrukturizēt savu darbību, mainot produktu portfeli, tad uzņēmumiem ar mazu tirgus daļu būs ļoti grūti vai pat neiespējami izdzīvot," viņa sacīja.

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā lems pa grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt naktīs.

Likumā paredzēts noteikt, ka patērētāju kreditēšanas līguma izmaksām ir jābūt samērīgām un kredīta kopējās izmaksas patērētājam nevar pārsniegt 0,25% dienā no aizdevuma summas un maksimālais kredīta izmaksu apmērs nevarēs pārsniegt 100% no aizdevuma summas - tas attieksies uz pilnīgi visām izmaksām, kas saistītas ar kredītu, kā arī nokavējuma procenti nevar pārsniegt 0,35% dienā no aizdevuma summas. Šāds nosacījums samazinātu parādnieku skaitu, nodrošinātu kredīta kopējo izmaksu prognozējamību un veicinātu patērētāja maksātspējas izvērtēšanu.

Plānots, ka kredīta kopējo izmaksu samazinājuma dēļ samazinātos kredīta kopējo izmaksu slogs, kā iespaidā patērētājiem būtu vieglāk nokārtot saistības pret kreditoru, pieaugtu atdoto kredītu skaits, kā arī patērētājiem būs iespējas pieņemt informētāku lēmumu par jaunu saistību uzņemšanos.

Tāpat rosināts likumā noteikt aizliegumu noslēgt patērētāja kreditēšanas līgumu laikposmā no plkst.23 līdz plkst.7, kas novērstu bezatbildīgas aizņemšanās iespaidā radītās sekas. "Kredītsaistības ir ilgtermiņa saistības, kurās būtu jāiesaistās pārdomāti un izsverot savas iespējas atmaksāt aizdevumu. Patērētāju atturēšanai no bezatbildīgas aizņemšanas pastāv divi galvenie risinājumi - informēt par bezatbildīgas aizņemšanās sekām un ierobežot kredītu pieejamību nakts laikā. Šāda prakse tiek īstenota arī citās valstīs, piemēram, Somijā," norāda likumprojekta autori

Vienlaikus rosināts likumprojektā noteikt, ka patērētāju kreditēšanas līguma, kas tiek noslēgts, izmantojot distances saziņas līdzekļus, kredīta atmaksa ir veicama pa daļām proporcionāli līguma termiņam un procentu un pamatsummas apmēram ne retāk kā reizi mēnesī. Šāds priekšlikums palielinātu patērētāja iespējas kredītu atmaksāt līgumā noteiktajā termiņā.

Lai grozījumi stāstos spēkā, tie jāapstiprina Saeimā trijos lasījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!