Foto: LETA

Ātrie kredīti ir bagātnieku kredīti, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "1:1" sacīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa, kura nepiekrīt viedoklim, ka ātrie kredīti pilda sociālo funkciju.

Vītoliņa kritiski vērtēja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) pārstāvju un atsevišķu Saeimas deputātu teikto, ka ātrie kredīti veic arī sociālo funkciju, piemēram, pensionāri tos var izmantot medikamentu iegādei. "Ir diezgan ciniski teikt, ka pensionāriem šie kredīti ir ļoti vajadzīgi, un tie viņiem ir dzīvības glābējs," viņa teica.

PTAC vadītāja norādīja, ka, iespējams, atsevišķos gadījumos pensionāri var atļauties šādus kredītus un spēj tos atdot, taču kopumā jāsaprot - ja zālēm pašlaik trūkst pieci eiro,  paņemot ātro kredītu, maksājums par pāris dienām veidos divus eiro. Tas nozīmē, ka nākamajā mēnesī pensionāram trūks jau septiņi eiro.

"Es nekādā gadījumā nevaru piekrist, ka šī kaut kādā veidā varētu būt sociālā funkcija. Ātrie kredīti ir bagātnieku kredīti, tos vispār nevar dot cilvēkiem, kam ir finanšu grūtības, kādas ārkārtas situācijas. Šie kredīti būtībā nav tam domāti," teica Vītoliņa.

Tāpat viņa atzina, ka ātro kredītu izsniedzēji neuztraucas par pensionāriem, bet gan par savu biznesu.

Jau vēstīts, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien neatbalstīja priekšlikumu par nebanku kreditētāju uzraudzības nodošanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK).

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir valsts pārvaldes iestāde Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, kas īsteno patērētāju tiesību un interešu aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!