Foto: LETA

Latvija vēl šogad grasās lemt par Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banas(ERAB) ieguldījuma "Parex bankā", kas vēlāk tika sadalīta bankā "Citadele" un aktīvu pārvaldītājā "Reverta", atmaksu, tādējādi palielinot Valsts budžeta deficītu, vēsta izdevums "Bloomberg".

Sākotnēji šī gada valsts budžetā paredzētais deficīts mērāms 0,9% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Tomēr piektdien publiskotajā Eiropas Komisijas atzinumā par Latvijas valsts budžetu norādīts, ka mazāku nodokļu ieņēmumu un ERAB galvojuma līguma dēļ budžeta deficīts varētu pieaugt par attiecīgi 0,1 un 0,4 procentpunktiem.

Atsaucoties uz Rīgas Ekonomikas augstskolas pasniedzēju Mortenu Hansenu, medijs lēš, ka maksājums varētu sasniegt 95 miljonus eiro. Lēmumu par galvojuma restrukturizāciju valdība varētu pieņemt decembrī.

Saskaņā ar ERAB mājaslapā publicēto informāciju tās investīcijas "Parex" daļās ir 57,6 miljoni latu (82 miljoni eiro), bet kopējās projekta izmaksas - 104 miljoni eiro.

Ar ERAB savulaik noslēgtais līgums paredz izpirkuma iespēju ("put option"), proti garantētu iespēju pārdot savas daļas Latvijas valstij par noteiktu summu.

ERAB pieder 25% bankas "Citadele" akciju un 12,7% aktīvu pārvaldnieka "Reverta" kapitāldaļu.


Kā daudzkārt vēstīts, pārējās "Citadeles" daļas par 74 miljoniem eiro nolemts pārdot investīciju fondam "Ripplewood Holdings" un privāto investoru grupai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!