Foto: DELFI

Pērn tirdzniecības nozares uzņēmumu topa līdere ar 673,48 miljonu eiro apgrozījumu bija mazumtirdzniecības veikalu "Maxima" tīkla pārvaldītāja SIA "Maxima Latvija", liecina SIA "Firmas.lv" un aģentūras LETA veidotais "Latvijas biznesa gada pārskats 2014".

Vēl nozares uzņēmumu "Top 10" pirmajā trijniekā iekļuvuši mazumtirdzniecības uzņēmums SIA "Rimi Latvia" ar 672,33 miljonu eiro apgrozījumu un sadzīves tehnikas vairumtirgotāja SIA "Samsung Electronics Baltics" ar 289,62 miljonu eiro apgrozījumu.

Tāpat "Top 10" iekļuvuši tādi uzņēmumi kā saimniecības preču vairumtirgotāja SIA "Sanitex" ar 136,48 miljonu eiro, elektrotehnisko iekārtu un elektromateriālu tirgotāja SIA "Ourea" ar 109,49 miljonu eiro, lauksaimniecības produktu un pārtikas uzpircēja, sagādniece un tirgotāja SIA "Elagro Trade" ar 106,09 miljonu eiro, sadzīves tehnikas vairumtirgotāja SIA "Green Trace" ar 96,71 miljona eiro, tabakas izstrādājumu tirgotāja SIA "Philip Morris Latvia" ar 94,2 miljonu eiro, alkoholisko dzērienu vairumtirgotāja SIA "SPI Distribution (Latvia)" ar 89,96 miljonu eiro un pārtikas vairumtirgotāja SIA "Baltic Trade Network" ar 86,03 miljonu eiro apgrozījumu.

"Latvijas biznesa gada pārskatā" norādīts, ka pērn apgrozījums pieauga, taču tādēļ, ka dažādu nodokļu optimizāciju rezultātā Latvijas iedzīvotāji algā saņēma nedaudz vairāk, nekā valstij šķiet. "Tas attiecas ne tikai uz maziem uzņēmumiem, bet arī uz lieliem uzņēmumiem," atzīmē Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš atzīst, ka kopumā nozares izaugsme pērn bija stabila. Arī eiro ieviešana neatstāja tik lielu iespaidu, kā sākumā tika prognozēts. Piemēram, šī gada pirmajos divos trīs mēnešos bija neliels pierimums, bet aprīlī bija labs kāpums. Sava loma bija arī eiro ieviešanai, jo pircējiem pirmajos mēnešos bija psiholoģiski jāpierod pie cenām eiro.

Savukārt Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis skaidro, ka apgrozījuma pieaugums pērn liecina, ka patēriņa tirgū vērojamas pozitīvas tendences un iedzīvotāju pirktspēja pakāpeniski uzlabojas. Turklāt patēriņa kāpumu nav ietekmējusi inflācija, pārtikas produktu cenas kāpušas pavisam nedaudz, taču cilvēki atļāvušies pirkt vairāk.

"Tas liecina, ka nostiprinās iedzīvotāju pārliecība par nākotnes stabilitāti un ieņēmumiem," akcentē Krūzītis.

Viņš piebilst, ka pērn arī iezīmējās pieaugošs darba spēka deficīts mazumtirdzniecībā. "Darbinieku trūkums un ar to saistītie risinājumi būs turpmāko gadu svarīgs jautājums."

Gada pārskatā arī atzīmēts, ka būtisku pavērsienu mazumtirdzniecības nozares attīstībā iezīmēja pērn 21.novembrī notikusī Zolitūdes traģēdija, kad, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Šī traģēdija raisīja diskusijas par uzņēmēju atbildību, kā arī tirdzniecības nozares tirgus līderim "Maxima Latvija" lika saprast, ka pārāk straujas izaugsmes stratēģijas īstenošanas gaitā ir aizmirstas svarīgas vērtības - drošība un cilvēki.

"Latvijas biznesa gada pārskata" kārtējā izlaidumā iekļautas veiksmīgāko uzņēmēju un nozaru ekspertu atziņas un prognozes, kā arī padziļināts biznesa vides apskats un detalizēti nozaru uzņēmumu saraksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!