Foto: DELFI

Ātro kredītu devēja "4finance", kas strādā ar zīmoliem "SMScredit.lv" un "Vivus.lv", šogad plāno sākt darbību arī Dienvidamerikā un Āfrikā, intervijā aģentūrai BNS atzina kompānijas izpilddirektors Toms Jurjevs.

"2014.gadā plānojam apgūt aizvien jaunus tirgus, iespējams, Dienvidamerikā, Āfrikā, kā arī turpināt paplašināties Āzijā un Eiropā. Mēs cenšamies būt eksportējošs Latvijas uzņēmums," teica Jurjevs.
Viņš norādīja, ka kompānija pirms atver uzņēmumu jaunā tirgū veic tā saucamo "due diligence" izpēti. "Mēs aizbraucam uz attiecīgo tirgu, izvērtējam juridiskos aspektus, tirgus situāciju, skatāmies, vai kāds jau piedāvā līdzīgus finanšu pakalpojumus. Ja kāds strādā, tad, cik veiksmīgi, ja nestrādā, kāpēc un vai potenciāli šajā tirgū varētu strādāt," klāstīja Jurjevs.

Viņš piebilda, ka līdz šim visās valstīs, kurās kompānija ir vēlējusies strādāt, tā arī ir sākusi darbu.

"Lielākajā daļā valstu lēmumu pieņēmēji, regulatori, politiskā vara ir saprotoša par šo nozari. Viņi saprot, ka nozare aizpilda noteiktu tirgus nišu, kas cilvēkiem ir nepieciešama, kuru nevar aizpildīt bankas. Tāpēc, pareizi šo nozari regulējot, sakārtojot, konstruktīvi diskutējot ar nozares spēlētājiem, uzņēmumiem, lielākā daļa valstu ir nonākušas pie ilgtermiņa attīstības modeļa tieši nebanku kreditēšanas sektora regulējuma jautājumos. Latvijā mēs vēl esam procesā normatīvā regulējuma jomā," teica Jurjevs.

Viņš atzīmēja, ka Latvijā iepriekšējos gados ir paveikts liels darbs saistībā ar nebanku kredītu devēju licencēšanas ieviešanu. "Pirms licencēšanas praktiski vispār nebija nekādas regulācijas, tikai tik, cik uzņēmumi paši sevi regulēja," sacīja "4finance" izpilddirektors.
"Ir nepieciešama nopietna, smagnēja, konstruktīva licencēšana, kas tiešām izvērtē katru kredītdevēju, lai tie, kas paliktu tirgū, būtu uzticami un vērsti uz ilgtermiņa sadarbību ar klientiem, lai cilvēki varētu ticēt, ka tie nav nekādi kaktu kantori, kas vēlas piedzīt maksimāli daudz naudas," teica Jurjevs.

"4finance" ar zīmoliem "SMScredit", "Vivus", un "Zaplo" darbojas 14 valstīs - Latvijā, Lietuvā, Somijā, Zviedrijā, Dānijā, Polijā, Krievijā, Lielbritānijā, Kanādā, Spānijā, Čehijā, Gruzijā, Igaunijā un Bulgārijā. Uzņēmuma centrālais birojs atrodas Rīgā. "4finance" grupas peļņa 2012.gadā bija 17,938 miljoni latu (25,5 miljoni eiro), kas ir par 99,2% vairāk nekā 2011.gadā, savukārt pašas kompānijas peļņa pieauga 2,2 reizes, sasniedzot 12,221 miljonu latu (17,4 miljonus eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!