Foto: Publicitātes foto
2013. gadā īpašnieku maiņu piedzīvojuši šņabja zīmoli "Zeļļonaja Marka" un "Parliament" – zīmoli, kas pirms pieciem gadiem nonāca šā gada martā bankrotējušā poļu ražotāja "Central European Distribution Coproration" īpašumā, uzņēmumu konsolidācijas rezultātā nonākuši Rustamam Tariko piederošā "Russkij Standart" īpašumā.

Šī darījuma rezultātā Tariko kompānija kļuvusi par otro lielāko šņabja ražotāju pasaulē, bet viņa īpašumu vērtību "Forbes" lēš 1,75 miljardu ASV dolāru apmērā.

9,9 % "Zeļļonaja Marka" un "Parliament" iepriekšējā īpašnieka  - Polijas kompānijas kapitāldaļas - Tariko iegādājies 2011. gada nogalē, par tām samaksājot 25,4 miljonus ASV dolāru, bet pilnīga kompāniju saplūšana notikusi tikai tagad. "Kommersant" lēš, ka Tariko šis darījums izmaksājis vismaz 440 miljonus ASV dolāru.

 Minētā poļu kompānija ražo šņabi arī ar zīmoliem "Marussja" un "Žuravļi", un kopumā aizņem aptuveni 15% Krievijas šņabja tirgus.

Tariko plānus pārņemt poļu kompāniju bremzējusi arī investīciju kompānija "A 1", kas šā gada martā piedāvājusi Polijas uzņēmuma direktoru padomei alternatīvu kompānijas restrukturizācijas plānu - kā iespējamais investors šajā kompānijā bija iesaistīti arī "Latvijas Balzama" īpašnieks "SPI Group".

"Russkij Standart" un "Central European Distribution Coproration" saplūšanas rezultātā "Russkij Standart" kļuvusi par lielāko šņabja ražotāju Krievijā un otro lielāko alkohola ražotāju pasaulē - pēc saražotās dziras kopapjoma to pārspēj tikai britu "Diageo", kam pieder šņabja zīmols "Smirnoff", viskija "Johnnie Walker" un liķiera "Baileys" ražotāji, kā arī 34% akciju konglomerātā, kas ražo "Henessy" konjakus un vairākus no pasaulē zināmākajiem šampaniešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!