Foto: Publicitātes foto

Izmantojot informācijas tehnoloģiju radītās iespējas, startēt pavisam jaunā biznesa nišā – tā varētu raksturot vienu no "Eksporta un inovācijas balvas 2013" dalībniekiem – SIA "CEMETY". Uzņēmums izstrādājis kapsētu informācijas digitalizācijas un datu pārvaldības sistēmu, ar kuru pretendē uz inovatīvākā produkta titulu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotajā konkursā.

"CEMETY" sistēma izveidota sadarbībā ar pašvaldībām un kapsētu apsaimniekošanas speciālistiem, lai datu ievade un informācijas apstrāde būtu pēc iespējas ērtāka un ātrāka. Jāatzīmē, ka sistēma izstrādāta, orientējoties gan uz kapsētu pārvaldnieku, gan vienkāršo iedzīvotāju vajadzībām - no vienas puses tā apkopo specializētu informāciju apsaimniekotājiem, no otras - piedāvā neatsveramu informāciju apbedīto meklēšanā, kā arī, piemēram, informāciju par kapu svētku norises laikiem, svecīšu vakariem utt.

Kaut arī darbs pie sistēmas izstrādes sākts tikai 2012.gada nogalē, uzņēmumam jau līdz šim izdevies sasniegt diezgan ievērojamus panākumus. "Savu sasniegumu mērām ar kapsētu skaitu, kuru digitalizēšana tiek veikta, izmantojot mūsu sistēmas "CEMETY" iespējas. Pašreiz esam noslēguši līgumus, un sistēmu izmanto 13 kapsētas. Dati par divām jau ir pieejami publiskajā portālā www.cemety.lv (Jelgavas Zanderu kapsēta un Ozolnieku Dalbes kapsēta), sniedzot iespēju iedzīvotājiem atrast savus mirušos tuviniekus. Līdz gada beigām plānots, ka dati būs pieejami jau par 13 kapsētām (Jelgavā un Jelgavas novadā, Lestenē, Ozolniekos un Piņķos), kā arī vairākiem brāļu kapiem. Esam uzsākuši sarunas arī ar ārzemju partneriem, sadarbojamies ar brāļu kapu apsaimniekotājiem, pievēršamies kapu tūrisma popularizēšanai sadarbībā ar pašvaldību iestādēm," iepazīstinot ar uzņēmuma galvenajiem sasniegumiem, norāda SIA "CEMETY" projektu vadītāja Maija Tīruma.

Pašlaik uzņēmums pamatā savu darbību ir izvērsis Latvijā, tomēr vienlaikus jau atrasti sadarbības partneri arī Francijā, Vācijā, Norvēģijā, Igaunijā un Lietuvā. "Tā kā produkts ir izveidots kā mākoņpakalpojums, tad mums nav robežu, kurā valstī pakalpojumu sniegt," skaidro M. Tīruma.

Kaut arī sākuma spurts uzņēmumam izdevies gana rezultatīvs, nākotnē vēl priekšā plašs darbības lauks. "Ilgtermiņā vēlamies uzskaitīt un publicēt datus par visām Latvijas piemiņas kapsētām (brāļu kapi, piemiņas vietas), lai arī šis kultūrvēsturiskais mantojums būtu pieejams digitālā veidā visiem interesentiem. Tuvākajā laikā ir plānots izveidot iespēju, ka portāla lietotāji var izveidot un izdrukāt maršrutu (kapsētas ietvaros) uz sava radinieka vai kādas slavenības kapa vietu, papildināt datus par saviem radiniekiem (biogrāfija, fotogrāfijas). Protams, attīstīsim arī savu darbību ārpus Latvija," atklāj M. Tīruma.

Kā uzņēmumam "CEMETY" būs veicies konkurencē ar citiem inovatīvo produktu izstrādātājiem, to būs iespējams noskaidrot š.g. 11.decembrī, kad svinīgā ceremonijā visus "Eksporta un inovācijas balvas 2013" laureātus sveiks konkursa patrons Valsts prezidents - Andris Bērziņš. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!