Foto: PantherMedia/Scanpix
„Latvijas Garantiju aģentūra” (LGA) n slēgusi sarunu procedūru ar otrās iepirkuma kārtas uzaicinātajām trīs riska kapitāla fondu vadības komandām - personu apvienību „Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš”, SIA „ZGI Capital” un personu apvienību „Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks”.

Iepirkuma rezultātā ir parakstīti ap 30 miljonu eiro (21,08 miljonu latu) komandītsabiedrības līgumi par trīs jaunu riska kapitāla fondu izveidi. Katra no atlasītajām komandām pārvaldīs vienu riska kapitāla fondu, liecina LGA sniegtā informācija.

Personu apvienība „Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš" ir apvienojušies kā pārvaldītājs uzņēmumā SIA "FlyCap", kuri pārvaldīs FlyCap Investment Fund I, savukārt SIA "ZGI Capital" pārvaldīs ZGI-3 fondu un personu apvienība „Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks" ir apvienojušies kā pārvaldītājs SIA |"Expansion Capital" un pārvaldīs "Expansion Capital Fund".

Kopējais LGA finansējums riska kapitāla fondiem paredzēts 30 miljonu eiro apmērā, no kuriem katra riska kapitāla fonda apjoms paredzēts 10,5 miljonu eiro apjomā un 0,5 miljoni eiro būs fondu pārvaldītāju līdzfinansējums. Fondu darbības termiņš paredzēts līdz 2020.gada 31.decembrim ar investīciju termiņu līdz 2015.gada beigām.

Kopumā plānotas investīcijas aptuveni 50 uzņēmumos, veicot ieguldījumus uzņēmumu pamatkapitālā kā arī citos parāda instrumentu veidos, piemēram, mezanīna aizdevumu veidā. Izraudzītās vadības komandas tuvākajā laikā uzsāks jauno riska kapitāla fondu darbību un veiks ieguldījumus Latvijas mikro, mazos un vidējos uzņēmumos ar augstu izaugsmes potenciālu. Ieguldījumus līdz 1,5 miljoniem eiro vienā uzņēmumā varēs saņemt, lai nodrošinātu finansējumu uzņēmuma produkta vai biznesa idejas sākotnējās koncepcijas izpētei, novērtēšanai un attīstīšanai, produktu izstrādei un sākotnējam mārketingam, uzņēmuma izaugsmei un darbības paplašināšanai, palielinot ražošanas jaudas, attīstot noieta tirgus un produktus.

„Šis ir būtisks solis Latvijas riska kapitāla attīstībā, kur veiksmīga ES struktūrfondu izmantošana ļaus veicināt nozares attīstību, palīdzot finansēt strauji augošu un uz jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešanu orientētus ražotājus, kas atbilst Ekonomikas ministrijas izstrādātās industriālās politikas pamatnostādnēm", norāda LGA valdes priekšsēdētājs Klāvs Vasks.

Viņš pauž gandarījumu, ka ilgais un brīžiem sarežģītais pārvadītāju izvēles process ir noslēdzies un beidzot tiek uzsāktas reālas investīcijas uzņēmumos.

Latvijas Riska kapitāla asociācijas valdes priekšsēdētājs Edgars Pīgoznis izsaka gandarījumu, ka Latvijā būs pieejami trīs jauni riska kapitāla fondi, kas nodrošinās nepieciešamo konkurenci un finansējuma pieejamību mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai. „Šis arī ir ļoti nozīmīgs posms Latvijas riska kapitāla nozares izaugsmei, kas parāda valsts un privātā sektora partnerību investīciju piesaistē."

Jau vēstīts, ka šā gada maijā līguma slēgšanu apturēja IUB, kurā lēmumu šo līgumu uzticēt personu apvienībai "Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš", SIA "ZGI Capital" un SIA "Capitalia Investīciju pārvalde" apstrīdēja personu apvienības "Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks" un "Innovation Growth Capital", kā arī "LABACA Venture Capital" un SIA "EIF komanda" ("EIF komanda" pieder riska kapitāla pārvaldītājam AS "Eko Investors", Mārim Simanovičam un Viesturam Tamužam).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!