Foto: LETA

Tas, ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju vēl arvien neatbalsta Latvijas pievienošanos eirozonai, rada bažas, trešdiena sarunā ar LNT raidījumu ”900 sekundes” atzina Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Skaidrojot iemeslus, kādēļ Eiropas Komisiju bažīgu dara zemais atbalsts eiro, viņa teica: "Ja ir daudz cilvēku, kas eiro uztver kā sliktu notikumu, tad viņi vairs neuzticas šiem politiķiem un balso par citu politisko spēku."

Tas radot pamatu raizēm par iespējamām izmaiņām Latvijas politiskajā vidē un tām sekojošu strauju ekonomiskās politikas maiņu, viņa skaidroja.

"Eiropā visi ir ieinteresēti, lai Latvija attīstītos stabili," uzsver Šteinbuka.

Viņa visai kritiski novērtēja veidu, kā līdz šim sabiedrībai skaidrota eiro ieviešana, uzsverot, ka patlaban diskusijās dominē emocionāli argumenti.

"Cilvēki, kas noskaņoti pret eiro, agrāk sāka savu komunikāciju, valdība nokavēja, jo cilvēku prātos jau bija nostiprinājies viedoklis pret," paužot viedokli, kādēļ eiro atbalstītāju skaits Latvijā ir tik neliels, sacīja EK pārstāvniecības vadītāja.

Tomēr viņa atgādina, ka arī Igaunijā īsi pirms eiro ieviešanas Eiropas vienotās valūtas atbalstītāju skaits bija salīdzinoši neliels, proti, valsts pievienošanos eirozonai atbalstīja tikai 37 % iedzīvotāju. Taču pēc tam valdībai, izmantojot racionālus argumentus, izdevies iedzīvotājus tomēr pārliecināt un eiro atbalstītāju skaits strauji pieaudzis.

Šteinbuka gan atzīst, ka emocionāli arī pati ir pieķērusies Latvijas nacionālajai valūtai - latam: " Man arī patīk lats, es vispār esmu konservatīvs cilvēks un pieradusi pie mūsu valūtas."

Tomēr racionālie argumenti, viņasprāt, ir par labu eiro ieviešanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!