Foto: PantherMedia/Scanpix
Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aizliedzis Latvijas Garantiju aģentūrai (LGA) slēgt līgumus ar 28 miljonus latu vērtā riska kapitāla pārvaldības konkursa uzvarētājiem, teikts IUB lēmumā.

LGA pēc sarunu procedūras riska kapitāla pārvaldību plānoja uzticēt trim pārvaldniekiem - personu apvienībai "Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš", SIA "ZGI Capital" un SIA "Capitalia Investīciju pārvalde" -, kuri tika uzaicināti uz nākamo kārtu.

Līgumu slēgšanu apturēja sūdzības, ko IUB par iepirkuma rezultātiem iesniedza personu apvienības "Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks" un "Innovation Growth Capital", kā arī "LABACA Venture Capital" un SIA "EIF komanda" ("EIF komanda" pieder riska kapitāla pārvaldītājam AS "Eko Investors", Mārim Simanovičam un Viesturam Tamužam).

"Innovative Growth Company" iesniedza sūdzību par to, ka iepirkuma komisija nav izvērtējusi kompānijas piedāvātā komandas dalībnieka Tomasa Djū latviešu valodas zināšanas, vienlaikus norādot, ka nolikumā nav bijis norādīts, kādām jābūt latviešu valodas zināšanām, lai tās uzskatītu par labām. Savukārt "LABACA Venture Capital" iesniedza sūdzību par saņemto vērtējumu iepirkuma komisijas izvirzītajos kritērijos.

Par saņemto vērtējumu sūdzību iesniedza arī "EIF komanda", uzskatot, ka kompānija vairākās kategorijās saņēmusi pārāk zemu vērtējumu. Tāpat "EIF komanda" uzskata, ka par uzvarētājiem nosauktie potenciālie riska kapitāla pārvadītāji atsevišķās kategorijās saņēmuši nepamatoti augstu novērtējumu.

LGA skaidroja, ka, vērtējot "EIF komandas" pieteikumu, tika ņemta vērā informācija par "EIF komandas" vērtēšanai izvirzīto komandas locekļu iepriekšējos ieguldījumos iespējamiem interešu konfliktiem un tā rīcībā esošo informāciju iepriekšējas sadarbības ietvaros ar "Eko Investoru", kā rezultātā LGA nav uzticības "EIF komandas" vērtēšanai izvirzītajiem komandas locekļiem. Lai pārliecinātos par minēto aizdomu pamatotību un gūtu neitrālu situācijas novērtējumu, LGA šo apstākļu padziļinātu izvērtēšanu uzticēja zvērinātu advokātu birojam.

Saņemtajā zvērināta advokāta Romualda Vonsoviča biroja juridiskajā izvērtējumā tika konstatēts, ka abi iesniedzēja pieteikumā vērtēšanai virzītie komandas locekļi - Tamužs un Simanovičs - ir atradušies interešu konfliktā virknē izvērtējumā norādīto darījumu, fonda vārdā investējot uzņēmumos, kur viņi tieši vai pastiprināti ir bijuši patiesā labuma guvēji, un/vai investējot uzņēmumos savam pašu labumam paralēli fonda investīcijām - tajā skaitā SIA "Eko Rīga", SIA "Eko Kurzeme", SIA "Jūrmalas ATU", AS "PET Baltija", SIA "Tukuma ainava" darījumos un it īpaši SIA "Nordic Plast" darījumā, pret kura īstenošanu LGA kategoriski iebilda un kuru izdevies apturēt, tikai atsakoties izpildīt "Eko Investora" ieguldījuma pieprasījumu.

LGA secina, ka minētās personas ir pieļāvušas virkni sev saistošo Eiropas Riska kapitāla asociācijas Ētikas kodeksa un vadošo prakses principu pārkāpumu, kā arī no Komerclikuma un Civillikuma izrietošā lojalitātes principa pārkāpumu, tai skaitā Civillikumā noteikto aizliegumu sabiedrības biedriem piekopt veikalus pašiem sava labuma dēļ. LGA arī norādīja, ka saistībā ar augstākminētajiem apstākļiem Eiropas Komisija ir uzsākusi izvērtējumu par "EIF komandas" vadības iepriekš pārvaldītā fonda darbību un LGA izvērtē iespēju vērsties tiesā par zaudējumu piedziņu.

Savukārt personu apvienība "Ēriks Fricsons, Jānis Leimanis, Zigmārs Reklaitis, Andris Keziks" iesniedza sūdzību gan par saņemto vērtējumu, gan iepirkuma komisijas locekļu iespējamo interešu konfliktu un nevienlīdzīgu attieksmi. Tāpat personu apvienība norādījusi, ka iepirkumā uzvarējušās "Capitalia Investīciju pārvaldes" komandas loceklis Ģirts Tihomirovs kā savas iepriekš veiktās investīcijas ir norādījis riska kapitāla fonda "Otrais Eko fonds" ietvaros veiktās investīcijas, tajā skaitā 210 000 latu ieguldījumu SIA "Livonia Print". Izvērtējot pieejamo informāciju, sūdzības iesniedzējs secināja, ka Tihomirovs, sākot strādāt "Otrajā Eko Fondā" 2007.gada aprīlī, nevarēja veikt un arī nav veicis minēto investīciju, jo šajā laikā viņš vēl strādāja SIA "Ernst & Young Baltics".

Pārbaudot un izvērtējot lietas materiālus, IUB iesniegumu izskatīšanas komisija uzdevusi LGA novērst konstatētos iepirkuma komisijas pārkāpumus, atkārtoti izvērtējot sarunu procedūrā iesniegtos kandidātu pieteikumus.

IUB iesniegumu izskatīšanas komisija nolēma aizliegt LGA slēgt iepirkuma līgumus sarunu procedūrā "Riska kapitāla fonda vadības pakalpojumi" un atcelt LGA lēmumu par sarunu procedūru kandidātu atlases rezultātiem. Tāpat LGA uzdots 20 darbdienu laikā no lēmuma saņemšanas dienas novērst iesniegumu izskatīšanas komisijas konstatētos pārkāpumus, atkārtoti izvērtējot sarunu procedūrā iesniegtos pieteikumus.

LGA pieņemtais lēmums būs jānosūta IUB un visiem kandidātiem, kā arī jānosūta IUB visa informācija attiecībā uz lēmuma pieņemšanu un komisijas konstatēto pārkāpumu novēršanu.

Saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu šo lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā mēneša laikā no lēmuma saņemšanas dienas.

Kā norādīja LGA direktors Ivars Golsts, LGA iepirkumu komisija pašlaik iepazīstas ar apmēram 70 lappuses garo IUB lēmumu un nedēļas otrajā pusē tā plāno sapulcēties, lai izlemtu par turpmāko rīcību.

Jau ziņots, ka uz 28 miljonus latu vērtā riska kapitāla pārvaldību no 11 pretendentiem izvēlēti trīs - personu apvienība "Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš", SIA "ZGI Capital" un SIA "Capitalia Investīciju pārvalde".

Bija paredzēts, ka izraudzītās vadības komandas pēc konkursa noslēgšanās nodrošinās jaunizveidoto riska kapitāla fondu darbību un veiks ieguldījumus Latvijas mikrouzņēmumos, mazos un vidējos uzņēmumos ar augstu izaugsmes potenciālu, kuru saimnieciskās darbības vieta ir Latvijā. Ieguldījumus līdz 1,5 miljoniem eiro (vienam miljonam latu) vienā uzņēmumā varēs saņemt, lai nodrošinātu finansējumu uzņēmuma produkta vai biznesa idejas sākotnējās koncepcijas izpētei, novērtēšanai un attīstīšanai, produktu izstrādei un sākotnējam mārketingam, uzņēmuma izaugsmei un darbības paplašināšanai, kāpinot ražošanas jaudas un attīstot noieta tirgus un produktus.

Šie riska kapitāla fondi tiks finansēti no Eiropas Savienības struktūrfondu aktivitātes "Ieguldījumu fonds investīcijām garantijās, paaugstināta riska aizdevumos, riska kapitāla fondos un cita veida finanšu instrumentos", ko LGA pagājušā gada 1.janvārī pārņēma no Eiropas Investīciju fonda (EIF). Paredzēts, ka kopējais šo fondu ieguldījumu apjoms Latvijas uzņēmumos sasniegs līdz 40 miljoniem eiro (aptuveni 28 miljoniem latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!