Foto: F64

Biedrība "Progresīvie" iesniegusi priekšlikumus Finanšu ministrijai (FM) un Saeimas frakcijām par progresīvās nodokļu sistēmas ieviešanu un būtisku iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu, informēja biedrības referente Juta Pīrāga.

"Valsts netaisnīgā nodokļu sistēma lielā mērā ir iemesls tam, kādēļ ļoti daudzos rādītājos Eiropas Savienībā esam zemākajās pozīcijās. Visefektīvākais instruments nabadzības un sociālās nevienlīdzības būtiskai mazināšanai ir progresīvā nodokļu sistēma - un vienlaikus tā stimulē arī ekonomisko izaugsmi, jo mazinās kopējais nodokļu slogs darbaspēkam, un ar to tiek veicināta nodokļu maksāšanas kultūras pozitīva attīstība," uzskata biedrība.

Biedrība, apzinot un izmantojot par pamatu daudzu Eiropas valstu pieredzi un praksi ienākumu nodokļu likmju noteikšanā, rosina atbildīgās iestādes jau no nākamā gada arī Latvijā ieviest progresīvo nodokļu sistēmu.

Biedrība piedāvā ievērot tādus principus kā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu noteikt 150 latu apmērā, darba algām noteikt 15% IIN bāzes likmi, bet, sākot no 800 latiem, par katru nākamo latu noteikt 25% IIN likmi. Savukārt, ja darba alga lielāka par 1500 latiem, par katru nākamo latu noteikt 30% IIN likmi.

Vēl viens no principiem būtu par katru apgādībā esošu personu noteikt ar IIN neapliekamo minimumu 150 latu apmērā, bet no jebkura cita veida personas ienākumiem, piemēram, dividendes, kapitāla pieaugums, piemērot tādas pašas IIN likmes kā ienākumiem no darba algas.

"Izmantojot statistikas datus par Latvijas iedzīvotāju atalgojumu, valsts budžeta ieņēmumiem un par strādājošo apgādībā esošajām personām, esam aprēķinājuši, ka gadījumā, ja tiks ieviestas šādas izmaiņas, valsts budžets necietīs finansiālus zaudējumus. Gluži pretēji, ilgtermiņā valsts budžeta ieņēmumi pieaugs straujāk, nekā saglabājot esošo nodokļu sistēmu," uzskata biedrības vadītājs Ansis Dobelis.

Dobelis norāda, ka, atstājot vairāk līdzekļu tautsaimniecībai, augs ekonomiskā aktivitāte un palielināsies ieņēmumi no citiem nodokļiem. Viņš domā, ka nodokļu izmaiņas radīs algas palielināšanos daudziem strādājošajiem gan privātajā sektorā, gan arī valsts sektorā.

Biedrība cer uz nopietnu priekšlikumu izvērtēšanu no politiķu un Finanšu ministrijas puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!