Foto: PantherMedia/Scanpix
Uz 28 miljonu latu vērtā riska kapitāla pārvaldību no 11 pretendentiem izvēlēti trīs - personu apvienība "Jānis Skutelis, Ģirts Milgrāvis, Jānis Liepiņš", SIA "ZGI Capital" un SIA "Capitalia Investīciju Pārvalde", kuri tiks uzaicināti uz nākamo kārtu, informēja Latvijas Garantiju aģentūrā (LGA).

Izraudzītās vadības komandas pēc konkursa noslēgšanās nodrošinās jaunizveidoto riska kapitāla fondu darbību un veiks ieguldījumus Latvijas mikro, mazos un vidējos uzņēmumos ar augstu izaugsmes potenciālu, kuru saimnieciskās darbības vieta ir Latvijā. Ieguldījumus līdz 1,5 miljoniem eiro (viens miljons latu) vienā uzņēmumā varēs saņemt, lai nodrošinātu finansējumu uzņēmuma produkta vai biznesa idejas sākotnējās koncepcijas izpētei, novērtēšanai un attīstīšanai, produktu izstrādei un sākotnējam mārketingam, uzņēmuma izaugsmei un darbības paplašināšanai, kāpinot ražošanas jaudas, attīstot noieta tirgus un produktus.

Šie riska kapitāla fondi tiks finansēti no Eiropas Savienības struktūrfondu aktivitātes "Ieguldījumu fonds investīcijām garantijās, paaugstināta riska aizdevumos, riska kapitāla fondos un cita veida finanšu instrumentos", ko LGA pagājušā gada 1.janvārī pārņēma no Eiropas Investīciju fonda (EIF). Paredzēts, ka kopējais šo fondu ieguldījumu apjoms Latvijas uzņēmumos sasniegs līdz 40 miljoniem eiro (aptuveni 28 miljoniem latu).

Fondu pārvaldītāji tika izvēlēti, ņemot vērā kritērijus par zināšanām un iepriekšēju investīciju pieredzi, kas atbilstoša plānotā fonda investīcijām. Tāpat tika ņemts vērā, vai pretendenti ir veikuši riska kapitāla investīcijas pēdējo piecu gadu laikā un vai dalībnieku pieredze ir bijusi veiksmīga; dalībnieku piesaistīto privāto investoru finansējuma apjomu pārvaldē, kas ir ieguldīts riska kapitāla investīcijās pēdējo desmit gadu laikā; investīciju stratēģijas detalizācija un atbilstība tirgus situācijai.

Lai identificētu ilgtermiņā veiksmīgākās un stabilākās riska kapitāla fondu vadības komandas, konkursa ietvaros LGA ir piesaistījusi Eiropas Investīciju fondu (EIF), kas ir neatkarīga un starptautiska finanšu institūcija un līdz šim ir ieguldījusi vairāk kā 370 riska kapitāla fondos Eiropas valstīs, kļūstot par vadošo spēlētāju Eiropas riska kapitāla nozarē un uzkrājot pieredzi, kurai nav ekvivalenta reģionā.

EIF ekspertu komanda sniedza iepirkumu komisijai savu vērtējumu par visiem pretendentiem. Papildus tam LGA sadarbībā ar auditorfirmu "KPMG" veica izlases veida faktu pārbaudi par katra pretendenta vadošajiem darbiniekiem. Vērtēšanas procesā bez iepriekš minētajiem piedalījās LGA, Ekonomikas ministrijas un sociālo partneru pārstāvji, kā arī LGA izvēlēto vērtēšanas metodoloģiju atbalstīja Latvijas Riska kapitāla asociācija.

Jaunie fondi attīstīs riska kapitāla nozari Latvijā, papildinot citu LGA jau ieviesto riska kapitāla fondu piedāvājumu. Šī ir jau trešā riska kapitālu fondu programma, kuru ievieš LGA. 2006.gadā tika izveidoti "ZGI fonds", "Otrais Eko fonds" un "Invento fonds", kas ir pabeiguši ieguldījumu periodu. 2010.gadā tika izveidoti "BaltCap Latvia SME Fund", "Imprimatur Capital Seed Fund' un "Imprimatur Capital Technology Venture Fund", kas turpina veikt ieguldījumus līdz 2015.gadam. Kopumā pēdējo sešu gadu laikā LGA atbalstītie riska kapitāla fondi ir finansējuši ap 50 Latvijas uzņēmumu.

Kā liecina SIA "Firmas.lv" informācija, SIA "ZGI Capital" dibināta 2005.gada oktobrī, bet līdz 2012.gada jūlijam uzņēmums darbojās ar nosaukumu SIA "Zaļās gaismas investīcijas". Kompānijas pamatkapitāls ir 26 042 lati. "ZGI Capital" 26% daļu pieder Normundam Igolniekam, 25% - Ivaram Ķirsonam, pa 20,82% - Ģirtam Rungainim un Jānim Lielcepurem, bet 7,35% - Jānim Eizentālam.

2011.gadā "ZGI Capital" apgrozījums bija 66 721 lats, bet peļņa - 377 lati.

Savukārt SIA "Capitalia Investīciju pārvalde" dibināta 2011.gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 2000 latu. Visas daļas pieder Jurim Grišinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!