Foto: LETA

Eiropas Komisija (EK) oficiālā atbildes vēstulē Zemkopības ministrijai (ZM) norādījusi, ka nepastāv iespēja iegādāties kvotu no citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts cukura ražošanas atsākšanai Latvijā, norādīja ministrijas pārstāvji.

ZM gada sākumā lūdza skaidrojumu no Eiropas Komisijas (EK) saistībā ar iespēju nopirkt cukura kvotu no citas ES dalībvalsts gadījumā, ja kāds no vietējiem uzņēmējiem vēlētos atsākt cukura ražošanu. Pēc dalības pārtraukšanas vienotajā ES cukura tirgū patlaban ražošanas kvotas Latvijai nav.

Atbildes vēstulē arī akcentēts, ka cukura ražošanas kvotas ir noteiktas dalībvalstu līmenī un ražošanas kvotu dalībvalsts piešķir tikai apstiprinātiem cukura ražošanas uzņēmumiem, kuri dibināti tās teritorijā.

Jau iepriekš ZM pārstāvji norādīja, ka par cukura ražošanu Latvija varētu domāt tikai pēc 2015.gada, kad ES solījusi atvērt tirgu.

Ja kāds Latvijā vēlas ražot cukuru, viņš to var darīt arī bez kvotām, taču tad jāmaksā papildu 500 eiro jeb 350 latu nodeva par katru cukura tonnu, kas tiek realizēta tirgū.

Kā ziņots, abas Latvijas cukurfabrikas - AS "Jelgavas cukurfabrika" un AS "Liepājas cukurfabrika" - cukura ražošanu saskaņā ar ES īstenoto cukura reformu Latvijā pārtrauca 2007.gadā. Abas fabrikas, kā arī zemnieki, kas audzēja cukurbietes, kompensācijās no ES saņēma kopumā apmēram 30,2 miljonus latu.

"Liepājas cukurfabrikas" ražotais un fasētais cukurs noliktavās beidzās 2008.gada septembrī, savukārt Jelgavas cukurfabrika pēc darbības pārtraukšanas aktīvus, tostarp preču zīmi "Jelgavas cukurs", nodeva dāņu cukura ražotājam AS "Danisco Sugar", kas tagad darbojas ar nosaukumu "Nordic Sugar".

Kopš 2008.gada entuziastu grupa profesora Georga Bagātā vadībā plāno cukura nozari atjaunot, tomēr ZM ieceri kategoriski neatbalsta, atsaucoties uz pārāk lielo konkurenci cukura tirgū un jau saņemtajām kompensācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!