Foto: DELFI Aculiecinieks
Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas Centrāltirgus" (RCT) pērn strādāja ar 4,491 miljona latu apgrozījumu, kas ir par 2% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieaugusi par 18% – līdz 137 tūkstošiem latu, pastāstīja RCT valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs.

Viņš informēja, ka pašlaik notiek visu grāmatvedības aktu salīdzināšana ar uzņēmuma sadarbības partneriem, pēc tā veikšanas un saskaņošanas ar uzņēmuma akcionāru – Rīgas domi – būs iespējams precizēt uzņēmuma peļņas apmēru 2011.gadā. "Plānojam, ka pērnā gada peļņa pēc nodokļu samaksas nebūs mazāka par 137 tūkstošiem latu, kas ir par 11 tūkstošiem latu lielāka nekā 2010.gadā," teica Abramovs.

Tomēr RCT vadītājs atzina, ka pērnais gads mazumtirdzniecībā nav bijis viegls, tādēļ RCT darbā ieviesti vairāki jaunumi. "Veicinot saimnieciskos procesus, sākām aktīvi svinēt gadskārtu svētkus – Meteņus, Lieldienas, Līgo, Miķeļdienu, Mārtiņdienu, Ziemassvētkus – ar folkloristu, amatnieku un mājražotāju piedalīšanos no visas Latvijas," klāstīja Abramovs un piebilda, ka tāpat pērn RCT mērķtiecīgi sāka strādāt ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu piesaisti.

"Šo uzdevumu kontekstā arī RCT ierosināja un novadīja publisku ekspertu diskusiju ar ministru, pašvaldības politiķu un vēsturnieku piedalīšanos par centrāltirgu kā kultūrvēsturisku mantojumu un pērli Rīgas pilsētā," sacīja RCT vadītājs un pauda gandarījumu, ka, neskatoties uz ekonomiski sarežģīto situāciju, uzņēmumam izdevās ne vien saglabāt apgrozījumu 2010.gada līmenī, bet arī to kāpināt.

Vienlaikus RCT valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka pērn uzņēmumam nepatīkamu pārsteigumu sagādājis "Latvijas Krājbankas" krahs. "Nepatīkamu pārsteigumu uzņēmumam sagādāja notikumi banku sektorā 2011.gada nogalē, kā dēļ "Latvijas Krājbankā" pašlaik ir iesaldēti 1 032 470 latu, kas bija paredzēti ES Finanšu fondu atbalstīto projektu līdzfinansēšanai," norādīja Abramovs un piebilda, ka līdz ar to RCT būs spiests samazināt šo projektu īstenošanas tempu.

Tomēr pagājušajā gadā uzņēmums paspējis veikt vairākus tirdzniecību veicinošus un tirgošanās vidi uzlabojošus darbus, tostarp Sakņu paviljonā izveidotas 28 jaunas tirdzniecības vietas, sniedzot Latvijas zemniekiem un tirgotājiem plašākas iespējas tirgoties, uzstādīta mūsdienīga ugunsdrošības signalizācija, paaugstinot ugunsdrošību tirgū, paviljonā ierīkota apkure, ventilācija un kondicionēšana, nodrošinot atbilstošus uzturēšanas apstākļus tirgojamajai produkcijai, kā arī uzlabojot tirgotāju darba apstākļus. Savukārt, rūpējoties par tirgojamo produktu realizācijas laika maksimālu nodrošināšanu, paviljona fasādes logi tika tonēti, liedzot saules staru tiešu iedarbību uz dārzeņiem un augļiem, pastāstīja RCT vadītājs.

Pagājušajā gadā RCT arī veicis centrāltirgus tirdzniecības paviljonu jumtu remontu, tos hermetizējot, labojot teknes un uzstādot sniega barjeras, kas turpmākajos gados ļaus ietaupīt līdzekļus sniega tīrīšanai. Savukārt pie paviljonu pagrabu ieejām uzstādīti ātrgaitas vārti, samazinot siltuma zudumus un caurvēju, tādējādi ekonomējot komunālajiem maksājumiem paredzētos līdzekļus.

Abramovs pastāstīja, ka pagājušogad tika sagatavota arī projekta dokumentācija Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta konkursam "Siltumnīcefektu gāzu emisiju samazināšana pašvaldību publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā", lai modernizētu ielas apgaismojumu, kas, īstenojot projektu, ļaus būtiski ietaupīt elektrības patēriņam paredzētos līdzekļus. "2012.gada janvāra sākumā esam guvuši apstiprinājumu šim projektam un varēsim sākt darbu pie tā realizācijas," pavēstīja RCT valdes priekšsēdētājs.

Pērn uzņēmumā arī pirmo reizi kopš nodošanas ekspluatācijā veikta gaļas, zivju un gastronomijas tirdzniecības paviljonu metāla loku tehniskā apsekošana, novērtējot to atbilstību tehniskās drošības prasībām. Tāpat veikta nedrošo būvju apsekošana starp sakņu un zivju paviljonu, pēc kā izstrādāts to demontāžas un jaunas būvniecības projekts.

Arī Vidzemes tirgū veikti vairāki darbi, sakārtojot tirdzniecības vidi. "Veikts Piena paviljona jumta remonts. Izstrādāts jauns tirdzniecības nojumes projekts, pēc kura izgatavots nojumes paraugs, kas nodots tirgotājiem izvērtēšanai. Sākts darbs vēsturiskā Aleksandra paviljona atjaunošanai, saņemts projektēšanas uzdevums un tiek veikta paviljona vēsturiskā izpēte. Veikta elektroapgādes sistēmas tehniskā stāvokļa un energoefektivitātes ekspertīze," informēja RCT vadītājs.

Pagājušajā gadā RCT arī veicis aktivitātes patērētāju līdz 30 gadu vecumam piesaistei, tostarp uzņēmums sācis sadarbību ar pasākumu aģentūru "Pareizā ķīmija", iesaistoties "Mākslas dienu 2011" un mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" programmas veidošanā centrāltirgū un Vidzemes tirgū, sadarbībā ar teātri "Dirty Deal" Centrāltirgū realizēta Rīgas svētkiem veltīta programma, bet sadarbībā ar valsts mežu apsaimniekotāju "Latvijas Valsts meži" centrāltirgū sākta "Cūkmena" tirgtūres kampaņa "Nemēslo mežā".

Abramovs norādīja, ka pērn arī sakārtota iebraukšanas sistēma un transporta kustība centrāltirgū, uzstādot un sakārtojot ceļazīmes, uzstādot paceļamās ceļa barjeras, kas ļauj nodrošināt netraucētu preču piegādi tirdzniecības vietām, kā arī paaugstina satiksmes drošību tirgus teritorijā un liedz iebraukt nepiederošam autotransportam, paaugstinot satiksmes drošību.

2010.gadā "Rīgas Centrāltirgus" strādāja ar 4,419 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 3% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt pretēji zaudējumiem 2009.gadā uzņēmums gadu pabeidza ar 115,9 tūkstošu latu peļņu.

"Rīgas Centrāltirgus" dibināts 1930.gadā, bet kā Rīgas pašvaldības akciju sabiedrība darbojas kopš 1995.gada. "Rīgas Centrāltirgū" ietilpst centrāltirgus, Āgenskalna un Vidzemes tirgus. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!