Foto: LETA
Rīgas Motormuzejā piektdien atklāta interaktīvā izstāde "Leģenda par dzelzs bruņinieku", kurā ir iespēja apskatīt Latvijas armijas spēkratu – bruņumašīnu "Imanta".

Izstādi "Leģenda par dzelzs bruņinieku" veido vienīgās saglabājušās Latvijas armijas bruņumašīnas "Imanta" nesen atrastās 30 oriģinālās detaļas, kuras, aplūkojot caur īpaši veidotu jaunākās paaudzes 3LCD lāzertehnoloģiju un 3D hologrāfisko projekciju, ļauj atdzīvināt un ieraudzīt bruņutehnikas modeli pilnībā četros dažādos laika posmos.

Par "dzelzs bruņinieku" dēvētā bruņumašīna "Imanta" piedzīvojusi četras dzīves – divus miera un divus kara periodus, tostarp bijusi lieciniece Latvijas neatkarības kaujām. Izstādes laikā tās apmeklētāji ar īpašu mūsdienu tehnoloģiju palīdzību var izdzīvot bruņumašīnas "Imanta" vēsturiskos piedzīvojumus – dalību kaujās, pārbūvi, saimnieku maiņu, funkcijas maiņu un citus notikumus vairāk nekā 20 gadu garumā.

Bruņumašīna "Imanta" ir britu auto ražotāja "Sheffield-Simplex" bruņotais automobilis. Tā Latvijas teritorijā nonāca 1919. gadā lielinieku padomju Latvijas armijas sastāvā, un Latvijas armija bruņumašīnu ieguva kā kaujas trofeju, atņemot to lieliniekiem.

1919. gada rudenī "Sheffield-Simplex" bruņumašīnu nosauca par "Imanta", un šī bruņumašīna piedalījās Latvijas armijas kaujās pret bermontiešiem. Pēc neatkarības kaujām Latvijas armijas bruņumašīna "Imanta" tika uzturēta darba kārtībā un 20. gadsimta 20. un 30. gados piedalījās militārajos manevros un parādēs. Otrā pasaules kara laikā 1941. gadā bruņumašīna "Imanta" nokļuva vācu apšaudē un tika sašauta. Līdz mūsdienām ir saglabājušās atsevišķas bruņumašīnas detaļas.

"Interaktīvā izstāde "Leģenda par dzelzs bruņinieku" ļaus tās vērotājam piedzīvot atgriešanos laikā. Ikvienam būs iespēja ne tikai ieraudzīt vīziju par vienu auto dažādos laikos, bet arī izbaudīt klātbūtnes sajūtu tālajā 20. gadsimta sākumā. Sagaidot Latvijas simtgadi, bruņumašīnas leģenda ļauj izstāstīt arī Latvijas vēstures stāstu – vairākus karus, miera periodus un varas maiņas," stāstīja izstādes idejas autors un galvenais kurators Agris Šmits.

Bruņumašīnas "Imanta" detaļas tika uzietas 2017. gadā Rīgas Motormuzeja rīkoto ekspedīciju laikā pie kādām mājām Liepnā. Māju saimnieka Daumanta Bijona tēvs leģendāro Latvijas armijas bruņutehnikas spēkratu, diemžēl jau sadegušu, redzējis pats savām acīm. Šobrīd "Imanta" ir vienīgā no sešām Latvijas armijas bruņumašīnām, kuras paliekas ir izdevies atrast. Pārējās, cik zināms Rīgas Motormuzeja speciālistiem, pilnībā iznīcinātas kaujās.

"Vairāk nekā 30 atrastās detaļas un tikai daži vēsturiskie foto attēli ir pagaidām vienīgā vēstures liecība, kas rada priekšstatu par to, kāda bruņumašīna izskatījusies. Diemžēl nevienā vēstures arhīvā līdz šim nav izdevies atrast precīzus bruņumašīnas "Imanta" rasējumus. Taču mūsdienu tehnoloģijas spēj radīt brīnumu, ļaujot mums diezgan precīzi nojaust "Imantas" modeļa aprises, uzbūvi un tehniskos parametrus, vienlaikus ļaujot būt vēsturisko notikumu aculieciniekiem," pauda Šmits.

Izstādes atklāšanā piedalījās arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!