Foto: PA Images/Scanpix/LETA

Brits Lūiss Hamiltons no "Mercedes" vienības sestdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 17. posma – Japānas "Grand Prix" – kvalifikācijā, kamēr viņa sīvākais konkurents cīņā par titulu, vācietis Sebastajs Fetels svētdien sacensības sāks vien no astotās pozīcijās.

Hamiltons Sudzukas trases apli veica vienā minūtē un 27,760 sekundēs. Viņam šis ir astotais "pole position" sezonā un 80. karjerā.

Otro ātrāko laiku uzrādīja viņa komandas biedrs Valteri Botass no Somijas, kurš zaudēja 0,299 sekundes, bet trešais ātrākais bija "Red Bull" vienību pārstāvošais nīderlandietis Makss Verstapens, kurš bija teju vēl sekundi lēnāks.

Verstapenam otrajā starta rindā blakus stāsies soms Kimi Raikonens no "Ferrari", bet no trešās starta rindas sacensības sāks "Haas" vienības franču pilots Romēns Grožāns un "Toro Rosso" kanādiešu braucējs Brendons Hārtlijs.

Neveiksmīgu kvalifikāciju aizvadīja Fetels, kurš trešajā sesijā Hamiltonam zaudēja vairāk nekā četras sekundes un rītdien sacensības sāks no astotās pozīcijas. Trešajā sesijā viņa vadītajam spēkratam tika uzliktas supermīkstās riepas, taču kvalifikācijas beigās atkal sāka līt, kā dēļ Fetels savu rezultātu neuzlaboja. Sākotnēji viņš bija devītais, bet vēlāk starta vietu sodu saņēma "Racing Point Force India" franču pilots Estebans Okons, tādējādi vācietim rīt būs astotā starta pozīcija.

Tāpat veiksme meta līkumu arī "Red Bull" austrāliešu pilotam Danielam Rikjardo, kurš uzrādīja vien 15. rezultātu.

Pirms tam norisinājās treniņbraucienu trešā sesija, kurā ātrākais ar vienu minūti un 29,599 sekundēm bija Hamiltons, kurš par 0,116 sekundēm pārspēja Fetelu. Hamiltons bija ātrākais arī piektdien notikušajās pirmajās divās treniņbraucienu sesijās.

Japānas Lielās balvas izcīņa notiks svētdien.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā pirms 17. posma sacensībām Hamiltonam ir 306 punkti, kamēr Fetels ar 256 punktiem ir otrais. Līdz sezonas beigām palikuši piecas sacensības, kurās maksimāli var iekrāt 125 punktus.

Trešais ar 189 punktiem ir Botass, no viņa par trim punktiem atpaliek Raikonens, bet 158 punktus iekrājis Verstapens, kuram seko komandas biedrs Rikjardo ar 134 punktiem.

Konstruktoru kausa kopvērtējumā vadībā ar 495 punktiem ir "Mercedes", kamēr 442 punkti ir "Ferrari", bet trešā ar 292 punktiem ir "Red Bull".

Šajā F-1 sezonā braucējiem ir jāveic 21 posms. Salīdzinot ar pagājušo sezonu, no kalendāra ir izņemts Malaizijas etaps, taču sacīkstes atgriezās Francijā un Vācijā.

Pagājušajā sezonā kopvērtējumā triumfēja Hamiltons, kurš izcīnīja savu ceturto titulu karjerā, bet komandu vērtējumā "Mercedes" palika nepārspēta ceturto gadu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!