Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas valdošā koalīcija vienojusies par "koncepciju tīram gaisam", šādi cenšoties izvairīties no situācijas, kad pilsētu centros būtu aizliegts braukt ar dīzeļa automašīnām.

Dīzeļa automašīnas Vācijā ir populāras, tomēr pēdējā laikā vairojušās bažas par to izmešu ietekmi uz apkārtējo vidi.

Bažas vairojušās kopš 2015. gada, kad atklājās, ka Vācijas autoražotāji krāpušies ekoloģiskajās pārbaudēs. Togad noskaidrojās, ka vidē kaitīgie izmeši nonākuši lielākā apjomā, nekā tas ticis uzskatīts.

Šo bažu dēļ vairākas pašvaldības noteikušas daļējus ierobežojumus braukt ar dīzeļauto pilsētu teritorijās. Tiesas šajā jautājumā atbalstījušas pašvaldības.

Tomēr šie soļi nav populāri kā autovadītāju vidū, kas bažījas, ka viņu auto var kļūt nelegāli, tā auto ražotāju vidū.

Plāna detaļas pilnā apjomā otrdien izziņos valdības ministri, kas ir atbildīgi par vidi un transportu.

Vienošanās paredz modificēt dīzeļauto, lai risinātu piesārņojuma problēmu, kā arī stimulus auto ražotājiem izgatavot tādus auto, kas varētu motivēt pašreizējos dīzeļauto īpašniekus izvēlēties labākus modeļus, pavēstīja valdošajā koalīcijā ietilpstošās Sociāldemokrātu partijas (SPD) priekšsēdētāja Andrea Nālesa.

Sarunvedēji priekšlikumus raksturoja kā "koncepciju tīram gaisam un individuālās mobilitātes nodrošināšanai mūsu pilsētās".

Lielas cīņas bijušas ap finanšu stimuliem, jo SPD biedri bija satraukti, ka pat ar palīdzību daudzi autovadītāji nevarēs atļauties pāriet uz tīrākiem auto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!