Arvien vairāk jaunajos auto modeļos manuālā stāvbremze (jeb rokasbremze) – tiek aizstāta ar elektrisko, kuru aktivizē ar mazu slēdzīti viduskonsolē. Ja braukšanas laikā aktivizēja klasisko rokasbremzi, aizmugurējie riteņi sabloķējās un auto šļūca. Bet kas notiek, ja braukšanas laikā aktivizē elektirsko stāvbremzi? To mēģināja noskaidrot populārais britu raidījums "TopGear" ("Gāzi grīdā!") savā speciāli internetam sagatavotajā sižetā.

Eksperimentam "TopGear" izvēlējās sportisko "Volkswagen Golf R" hečbeku un nolēma elektrisko stāvbremzi aktivizēt pie aptuveni 200 km/h braukšanas ātruma. Kā noskaidrojās, ja aktivizē elektrisko stāvbremzi, sistēma sāk bremzēšanas procesu, tomēr aizmugurējiem riteņiem neļauj sabloķēties. Šādā režīmā var arī pilnībā apstāties, tādējādi joprojām stāvbremze, lai arī elektriskā, var tikt izmantota "ārkārtas gadījumiem" arī braukšanas laikā (patiesībā pat drošāk nekā kalsiskā, kas sabloķē aizmugurējos riteņus un var padarīt spēkratu nevadāmu).

Ja automobilim ir priekšējo riteņu piedziņa, tad tas pagriezienus nevar izbraukt sānslīdē, kā ar aizmugurējās riteņu piedziņas spēkratiem. To priekšpiedziņas auto vadītāji līdz šim kompensēja ar stāvbremzes aktivizēšanu. "TopGear" izmēģināja elektrisko stāvbremzi aktivizēt, arī braucot pagriezienā lielā ātrumā – bremzēšana notika vienmērīgi un automobiļa sānslīdi panākt neizdevās.

"TopGear" vadītāji Kriss Hariss un Rorijs Rīds nosprieda, ka elektriskā stāvbremze nesagādā tik daudz prieka kā klasiskā "roķene".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!