Foto: Acevedo J.P.

Pērnā gada pasaules čempions motokrosā MX2 klasē Pauls Jonass no "Red Bull KTM Factory Racing" komandas svētdien Nīderlandē pēc piedzīvota kritiena palika astotajā vietā pasaules čempionāta pirmspēdējā - 19.posma - pirmajā braucienā.

Jonass krita jau pirmajā līkumā, tobrīd esot dalībnieku beigu daļā, taču pēc tam latvietis lēnām kāpa uz augšu, finišā esot astotais.

Tikmēr braucienā uzvarēja viņa komandas biedrs un galvenais konkurents cīņā par titulu Horhe Prado no Spānijas, kurš līdz ar to spēra soli tuvāk titulam.

Otrais bija dānis Tomass Kjērs Olsens, kurš Prado zaudēja 6,2 sekundes, bet trešais bija amerikānis Tomassd Kovingtons, atpaliekot no spāņa par desmit serkundēm. Savukārt Jonass komandas biedram zaudēja 36,8 sekundes.

Vēlāk svētdien notiks arī otrais brauciens.

Jau ziņots, ka sestdien Asenes trasē kvalifikācijā Jonass bija piektais, bet uzvarēja Prado.

Pēc 19.etapa pirmā brauciena MX2 klasē kopvērtējumā vadībā ar 798 punktiem atrodas Prado, kamēr Jonasam ir 762 punkti. Savukārt trešais ar 615 punktiem ir Olsens.

Turpat Nīderlandē šajā nedēļas nogalē norisinājās Eiropas čempionāta 250 kubikcentimetru klasē (EMX250) 11.posms, kura pirmajā braucienā sestdien 24.vietu ieguva ar "Yamaha" spēkratu braucošais Kārlis Sabulis, kurš svētdien otrajā braucienā bija 27.pozīcijā.

Etapā Sabulis ieņēma 32.vietu, bet uzvarēja austrālietis Džefs Lorenss, kurš bija ātrākais abos braucienos.

Šis Eiropas čempionātā bija pēdējais posms, pie titula ar 366 punktiem tiekot francūzim Matī Buaramī, kamēr Sabulis ar 132 punktiem palika 15.pozīcijā. Tikmēr vēl viens latvietis Tomass Šileika, kurš startēja tikai trīs etapos, ar 35 punktiem ieņēma 30.vietu.

Šosezon aizvadītajos 18 posmos Jonass izcīnījis piecas uzvaras. Tāpat viņš pērn tika kronēts par pasaules čempionu MX2 klasē, veicot jaunu ierakstu Latvijas motokrosa vēsturē.

Pirms tam pasaules čempionātos motokrosā latvieši titulus bija izcīnījuši vien blakusvāģu sacensībās, kur savulaik dominēja Kristers Serģis un Artis Rasmanis, kuriem izdevās piecas reizes kāpt uz pjedestāla augstākā pakāpiena. Tāpat blakusvāģu sacensībās trīskārtējs planētas čempions ir kantētājs Kaspars Stupelis, bet reizi pie zelta tika arī Kaspars Liepiņš.

Par vicečempionu pērn kļuva Šveices motosportists Žeremijs Sīvers, bet trešais bija Olsens. Sīvers šajā sezonā startē jau prestižākajā MXGP klasē.

Jonass pērn triumfēja sešos posmos un bija labākais 14 braucienos. Pirms tam latvietis pasaules čempionātā bija spējis uzvarēt tikai vienā braucienā, kā arī ne reizi nebija triumfējis posma summā.

2015.gadā viņš bija pasaules vicečempions, bet aizpērn Jonass smadzeņu satricinājuma dēļ priekšlaicīgi noslēdza sezonu. Neskatoties uz nestartēšanu vairākos sezonas beigu posmos, Latvijas motokrosists izcīnīja piekto vietu kopvērtējumā pasaules čempionātā MX2 klasē.

Šajā sezonā tiks aizvadīti 20 posmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!